Вече трета година го правя: мек като душичка и целия на конци! Александрийския козунак удря всички в земята, а тайната е в добавките:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вече трета година го правя: мек като душичка и целия на конци! Александрийския козунак удря всички в земята, а тайната е в добавките:
Вече трета година го правя: мек като душичка и целия на конци! Александрийския козунак удря...
665308
Вече трета година го правя: мек като душичка и целия на конци! Александрийския козунак удря всички в земята, а тайната е в добавките:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Великден  идва, а вие не знаете как да изненадате семейството си? Приготвили сме ви рецепта за великолепния Александрийски козунак , която няма да остави никого безразличен.

Тази рецепта ни впечатли със своята уникалност. Получава се много нежен и ароматен сладкиш - опитайте и вие!

Съставки:

4 яйца

2 жълтъка

370 гр.

захар

180 гр. масло

50 гр. мая

15 гр. ванилова захар

50 мл коняк

100 гр. захаросани плодове

100 гр. сушени череши

150 гр. стафиди

1 опаковка портокалови корички

щипка анасон

1/2 ч.л. индийско орехче

щипка кардамон

900 гр. - 1 кг брашно

1/2 ч.л. сол

370 мл топло прясно мляко

Приготвяне:

  1. От вечерта разбийте жълтъците, яйцата и захарта, изсипете затопленото мляко, добавете маята и разтопеното масло. Разбъркайте добре всички съставки и оставете за 8-12 часа при стайна температура.Александрийски козунак
  2. Разбъркайте анасона, кардамона, портокаловата кора и коняка. Загрейте леко коняка и оставете ароматите да киснат там в продължение на 10 минути. Добавете конячната смес към сместа с яйцата, заедно с ванилената захар и солта. Брашното пресейте и го добавете към останалите съставки. Тестото се меси с ръце в продължение на 15 минути. За да не лепи по ръцете, намажете го с растително масло.Александрийски козунак
  3. Накиснете стафидите в коняка и ги подусшете, щом набъбнат. Добавете стафидите, захаросаните плодове и сушените череши в тестото.Александрийски козунак
  4. Тестото трябва да е меко. Поставете купата с тестото на топло, покрита с фолио, и го изчакайте да увеличи обема си 2-2,5 пъти.
  5. Прехвърлете тестото във форма/форми, така че да запълни 2/3 от обема, и го оставете да втаса повторно, докато стигне до 2 см под ръба на формата.Александрийски козунак
  6. Загрейте фурната на 200 градуса. Пъхнете вътре козунака и печете в продължение на 10 минути, след което намалете температурата на 180 и оставете тестото в продължение на 25 минути. Проверете готовността с клечка за зъби.
  7. Извадете готовия козунак от фурната и го оставете във формата 10-тина минути. Обърнете козунака на една страна върху дебела кърпа. Тябва периодично да го обръщате от едната на другата страна, така че да не спадне.
  8. Украсете го с подходяща глазура.
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft