Вижте с какво се храни и как готви Людмила Емилова-Рецепта за любимата й салата

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Вижте с какво се храни и как готви Людмила Емилова-Рецепта за любимата й салата
31077
Източник: 24chasa.bg.
Вижте с какво се храни и как готви Людмила Емилова-Рецепта за любимата й салата

Вижте с какво се храни и как готви лекарката, която лекува със здравословно хранене? В клиниката обядва с менюто на екипа и пациентите си, домакинства в селската си къща. Задължителните правила: винаги да е вкусно, а порцията да “пълни” и очите.

 

Първият опит на д-р Людмила Емилова да готви е катастрофален. В деня след сватбата си за най-хубаво купува от най-скъпото месо в магазина -

пастърма, и я поднася

изпържена на съпруга

си.

Била твърда

като подметка

Той джентълменски се справил с чинията, но на следващата вечер се върнал от работа с подарък - готварска книга.

Провалът мотивира лекарката да научи тънкостите на приготвяне на всякакъв вид храна. До този момент не й се е налагало да готви. В детството се храни с цялото семейство в санаториума, в който родителите й работят, а докато следва - в стола на университета. Затова младата лекарка няма понятие от готвене, но фалстартът с пастърмата я амбицира. Паралелно с придобиването на медицински специалности - вътрешни болести и ревматология и кардиология, трупа опит и в приготвянето на ястия от националната и световната кухня. Със съпруга й Димитър често канят на гости 4-5 приятелски семейства и заедно с децата на отрупаните маси сядат по 15-20 души. Цялата компания е единодушна, че д-р Емилова готви много вкусно. Лекарката

нарича това време

“предишния

ми живот”

Преди 23 г. заради влошеното си здраве и разочарование, че медицината не може да й помогне, става пациентка на Лидия Ковачева, която лекува с омекотено гладуване - периоди на плодове, чай и мед и придържане към предимно вегетариански храни в останалото време. Ефектът от терапията бил безспорен. Оттогава д-р Емилова я прилага и обогатява с научни методи, а резултатите доказва с изследвания. През 1996 г. тя става член на Лекарската асоциация към Американското общество по натурална хигиена и обменя опит с колеги, които също прилагат различните форми на лечебно гладуване. Това променя начина на хранене на лекарката, а постепенно и на семейството.

 

Д-р Емилова живее в хотела, в който е базирана клиниката. Храни се заедно с пациентите и екипа си. Менюто е вегетарианско и приготвено с биопродукти - режим, който препоръчва на всички като практика след терапевтичните курсове на плодове, чай и мед. Неотменно правило е порцията да “храни” и очите. Чинията изглежда като поднесена в гурме ресторант, разказват пациенти. В кратките периоди, през които клиниката не работи, д-р Емилова готви по изключително вегетариански начин и вкъщи. Обядва

най-често тиквички

на грил и салата

от червено цвекло,

ябълка, рукола,

спанак и нар

с тиквено масло и лимон. Или любимите й ядкови кюфтенца. Към това - пълнозърнеста питка колкото бебешки юмрук, замесена с биомая от нахут.

Закусва само плодове или фреш, през деня пие смути от диви и градински зеленолистни растения. Вечеря оскъдно с постна храна на пара и салата.

Казва, че с такъв стил на хранене вече 23 г. няма здравословните оплаквания, които са я завели при Лидия Ковачева. Чувства се дори по-жизнена.

 

“Преди да започна да се храня вегетариански, хемоглобинът ми (белтък в състава на еритроцитите, на който се дължи червеният им цвят и чийто синтез зависи от наличието на желязо - б.р.) все беше поднормен. Откакто почти не ям месо, винаги съм на горната граница”, обяснява д-р Емилова. За мнозина твърдението е оксиморон като дървено желязо. Нали само месото и карантията вдигат хемоглобина?! Оказва се, че това е един от митовете за вегетарианството. Зелени плодове и зеленчуци, сусам и други семена и ядки осигуряват нужното желязо.

 

С най-голямо удоволствие известната лекарка приготвя храна, когато в селската къща в Слънчево гостуват внучките й - близначките Людмила и Весела. Второкласничките обичат нейните задушени дребни картофки - във фурната с малко вода или в тенджера с дебело дъно, които преди сервиране д-р Емилова овкусява с малко истинско масло. И то, и картофите, идват от биостопанство край Смолянските езера на приятелско семейство. Сестричките често си “поръчват” и грах, леща, боб. Винаги на масата има сезонни салати, а зеленчуците са задължително расли на слънце и без наторяване. Също и плодовете, които логично са най-естествената храна в дома на д-р Емилова. Близките й обичат една

оригинална баница

единствено с

подсирено мляко,

която лекарката е научила от свекърва си и прави 1-2 пъти всяка пролет, когато може да се купи натурално прясно овче мляко. Тавата се намазва с домашно краве масло. По-дебели кори се “плисират отгоре и се запичат. На затопленото мляко се слага малко мая за сирене и когато се повтвърди, се разпределя над корите. Баницата се пече в умерена фурна.

От гозбите на своята майка като дете д-р Емилова най-много харесвала сармите и сутляша. За Люси и Веси обаче лекарката ги прави с булгур.

 

РЕЦЕПТАТА НА Д-Р ЕМИЛОВА :

 

ЯДКОВИ КЮФТЕТА С ПЪСТРА САЛАТА

Продукти за 4 порции кюфтета: 300 г настъргани моркови, 300 г елда (фини овесeни ядки), 100 г смляно ленено семе, 100 г смляно кашу или слънчоглед, 1 връзка пресен лук на ситно или малка глава настърган кромид, 1/2 връзка магданоз, на вкус самардала, черен пипер, кимион. По жалание - 100 г червено цвекло.

 

Съставките за любимата салата на д-р Емилова - в текста по-горе.

Приготвяне: Всички продукти за ядковите кюфтенца и салатата се измиват и нарязват или смилат. Съставките за “каймата” се омесват добре. Оформят се нужният брой кюфтенца. Леко се сплескват и за няколко секунди се слагат на сух загрят тиган да хванат лек “загар” от всяка страна.

Подреждат се с гарнитура от сурови зеленчуци. По желание се декорират с прозрачно тънки резенчета от пълнозърнестите питки .

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft