"Здравейте на всички, днес искам да ви представя тази много проста рецепта за приготвяне на тесто без месене" - това ни написа наша читателка и ни даде нейната рецепта за неустоима и много лесна за приготвяне Мехур погача без месене (или Погача на мехурчета ), с която няма да сгрешите.
"Достатъчно е да разбъркате тестото добре с шпатула или лъжица, а след това да оформите от него малки топчета, които след изпичане са толкова вкусни и меки като памук, че няма да съжалявате, че сте опитали моята рецепта", допълва читателката. Ето какво ви е необходимо за нейната рецепта:
Мехур погача без месене
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 1 чаша прясно мляко (200 мл),
- 1 супена лъжица захар (20 г),
- 1 чаена лъжичка суха мая (5 г),
- 1/2 чаена лъжичка сол (4 г),
- 1 супена лъжица зехтин или друго олио за готвене (10 мл),
- 2 чаши брашно (240 г),
- 10 г масло (1 чаена лъжичка) за намазване
* Погачата се пече около 15-20 минути на 180 градуса, а за измерване се използва стандартна водна чаша от 200 мл.
ПРОЦЕДУРА:
Сложете 200 мл хладко мляко в купа, добавете 5 г суха мая (половин пакетче или една чаена лъжичка), една супена лъжица захар (10 г) и една супена лъжица зехтин (10 мл).
Разбъркайте добре с шпатула или лъжица, за да разтворите съставките и да се смесят добре.
Постепенно добавете 240 г предварително пресято брашно към течните съставки, като непрекъснато бъркате с шпатула.
Добавете половин чаена лъжичка сол към праха (солта никога не се добавя директно към маята, а към брашното, за да не се предотврати ферментацията ѝ).
Разбъркайте добре и „месете“ с шпатула, докато получите меко и леко лепкаво тесто.
.jpg)
Снимка: YouTube
„Месенето“ всъщност се случва чрез обръщане на тестото и притискане с шпатула, докато започне да се отделя от стените на купата.
Покрийте така приготвеното тесто с торбичка или найлоново фолио и го оставете на топло място или на стайна температура без течение, да втаса за един час, за да може да ферментира хубаво и да удвои обема си.
.jpg)
Снимка: YouTube
След като изтече времето, омесете леко тестото с кухненска шпатула и го изсипете върху леко набрашнена работна повърхност. Продължете да „месите“ с шпатулата, докато оформите топка или хлебче, което не залепва за повърхността.
След това, с пръсти, постепенно го разтегнете в правоъгълна форма и продължете да разтягате, докато получите средно дебела кора.
С помощта на шпатула нарежете кората на малки квадратчета и след това оформете всяко парче на топка.
.jpg)
Снимка: YouTube
.jpg)
Снимка: YouTube
Подредете топчетата върху тава за печене, покрита с хартия за печене, едно до друго. Топчетата могат да бъдат с различни размери и редът, в който се поставят, не е важен.
След като ги подредите, покрийте „мехурчетата“ с торбичка и кухненска кърпа и оставете да втаса за около 15 минути.
.jpg)
Снимка: YouTube
Намажете горната част на втасалите топчета с мляко (със силиконова четка), след което печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете около 15-20 минути, докато станат златистокафяви.

Снимка: YouTube
Докато погачата е още топла, намажете я с разтопено масло и ги оставете леко да се охлади преди сервиране.
.jpg)
Снимка: YouTube
.jpg)
Снимка: YouTube













