Вкусотия без месене: Мехур-погача, по-мека от всичко, което сте опитвали!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вкусотия без месене: Мехур-погача, по-мека от всичко, което сте опитвали!
Вкусотия без месене: Мехур-погача, по-мека от всичко, което сте опитвали!
756
Източник: За Жената
Вкусотия без месене: Мехур-погача, по-мека от всичко, което сте опитвали!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

"Здравейте на всички, днес искам да ви представя тази много проста рецепта за приготвяне на тесто без месене" - това ни написа наша читателка и ни даде нейната рецепта за неустоима и много лесна за приготвяне Мехур погача без месене  (или Погача на мехурчета ), с която няма да сгрешите.

"Достатъчно е да разбъркате тестото добре с шпатула или лъжица, а след това да оформите от него малки топчета, които след изпичане са толкова вкусни и меки като памук, че няма да съжалявате, че сте опитали моята рецепта", допълва читателката. Ето какво ви е необходимо за нейната рецепта:

Мехур погача без месене

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

  • 1 чаша прясно мляко (200 мл),
  • 1 супена лъжица захар (20 г),
  • 1 чаена лъжичка суха мая (5 г),
  • 1/2 чаена лъжичка сол (4 г),
  • 1 супена лъжица зехтин или друго олио за готвене (10 мл),
  • 2 чаши брашно (240 г),
  • 10 г масло (1 чаена лъжичка) за намазване

* Погачата се пече около 15-20 минути на 180 градуса, а за измерване се използва стандартна водна чаша от 200 мл.

ПРОЦЕДУРА:

 Сложете 200 мл хладко мляко в купа, добавете 5 г суха мая (половин пакетче или една чаена лъжичка), една супена лъжица захар (10 г) и една супена лъжица зехтин (10 мл).

Разбъркайте добре с шпатула или лъжица, за да разтворите съставките и да се смесят добре.

Можете да оставите маята на топло място за около 10 минути, за да се активира и разпени, или можете да продължите с процедурата веднага.

Постепенно добавете 240 г предварително пресято брашно към течните съставки, като непрекъснато бъркате с шпатула.

Добавете половин чаена лъжичка сол към праха (солта никога не се добавя директно към маята, а към брашното, за да не се предотврати ферментацията ѝ).

Разбъркайте добре и „месете“ с шпатула, докато получите меко и леко лепкаво тесто.

шпатула за тесто

Снимка: YouTube

„Месенето“ всъщност се случва чрез обръщане на тестото и притискане с шпатула, докато започне да се отделя от стените на купата.

Покрийте така приготвеното тесто с торбичка или найлоново фолио и го оставете на топло място или на стайна температура без течение, да втаса за един час, за да може да ферментира хубаво и да удвои обема си.

конци тесто

Снимка: YouTube

След като изтече времето, омесете леко тестото с кухненска шпатула и го изсипете върху леко набрашнена работна повърхност. Продължете да „месите“ с шпатулата, докато оформите топка или хлебче, което не залепва за повърхността.

След това, с пръсти, постепенно го разтегнете в правоъгълна форма и продължете да разтягате, докато получите средно дебела кора.

С помощта на шпатула нарежете кората на малки квадратчета и след това оформете всяко парче на топка.

тесто парчета

Снимка: YouTube

 

топчета от тестото

Снимка: YouTube

Подредете топчетата върху тава за печене, покрита с хартия за печене, едно до друго. Топчетата могат да бъдат с различни размери и редът, в който се поставят, не е важен.

След като ги подредите, покрийте „мехурчетата“ с торбичка и кухненска кърпа и оставете да втаса за около 15 минути.

тесто под кърпа

Снимка: YouTube

Намажете горната част на втасалите топчета с мляко (със силиконова четка), след което печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете около 15-20 минути, докато станат златистокафяви.

намазване с мляко

Снимка: YouTube

Докато погачата е още топла, намажете я с разтопено масло и ги оставете леко да се охлади преди сервиране. 

погача мехурчета

Снимка: YouTube

балончета тесто

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft