Всеки трети човек е застрашен от хипертония! Съвети, как да се предпазим

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Всеки трети човек е застрашен от хипертония! Съвети, как да се предпазим
4146
Източник: блиц
Всеки трети човек е застрашен от хипертония! Съвети, как да се предпазим

Не по-малко от една трета от човечеството се намира под петата на хипертонията , понякога без дори да подозира това. Опасността от високо артериално налягане често се подценява.

А това е много лошо, тъй като хипертонията е причина за множество сериозни заболявания - от бъбречни до инсулт. Необходимо е да знаете показателите на артериалното си налягане и това е полезно дори и само от практически съображения.

Повишаването на налягането понякога служи и за добро. При възрастните хора например то може да се оцени като фактор, подобряващ циркулацията на кръвта на фона на понижената еластичност на кръвоносните съдове. Но, уви, това е единственото положително нещо. По-често повишеното налягане може да доведе до увреждане на вътрешните органи, развитие на стенокардия и инфаркт.

Защо възниква хипертонията? Причините са банални - малко движение, нерационално хранене и вследствие на това наднормено тегло. Според статистиката един излишен килограм тегло води до повишаване на артериалното налягане с 2 мм живачен стълб.
“Помощ” в придобиването на хипертония може да окажат и постоянното нервно напрежение, стресът, пушенето, злоупотребата с алкохол, мазната и солената храна. Любителите на соленото и лютото са от 7 до 11 пъти по-често подложени на риск от хипертония. Към провокиращите фактори се отнасят и повишеното ниво на холестеролаи наследствената предразположеност.

Обикновено хипертонията започва да напомня за себе си след 40-ата година, нерядко вследствие на вегетативно-съдова дистония. Но ако в началото на заболяването освен нестабилното повишаване на артериалното налягане може да възникнат и главоболие, сърцебиене, понякога болки в областта на сърцето, усещане за тежест в тила, с развитието на болестта чести стават виенето на свят, чувството за изтръпване на пръстите на ръцете и краката, приливи на кръв в главата, “мушици” пред очите. Болният бързо се уморява, нарушава се сънят му. Това означава, че болестта се е загнездила сериозно и задълго.

За "начинаещите" болни

Съвременната медицина е стигнала до извода, че за повишено се смята налягането от 140 на 90 мм живачен стълб и по-високо. Но има хипертоници (а те са около 70%), при които налягането обикновено не е много високо. Те страдат от така наречената мека форма на хипертония, но тя за съжаление е най-опасната. Защо?

Ако хората с високо кръвно обикновено знаят за заболяването си, вземат лекарства и се намират под лекарско наблюдение, начинаещите не бързат да ходят на доктор. Това е разбираемо, защото симптомите са незабележими. Е, боли ги глава, понякога паметта им е нарушена, работоспособността им е намалена, появяват се шум в ушите и слабост при промяна на времето, но какво от това? Не бива да се прави трагедия. Трагедия не бива да се прави, разбира се, но трябва сериозно да се помисли. И непременно да се посети лекар.

Какво да се прави

Дори при постоянно повишено артериално налягане не е задължително веднага да започнете да пиете лекарства. Нерядко са напълно достатъчни други средства - диети, фито-, арома- и психотерапия, упражнения.

Трябва да се помни, че това заболяване почти напълно зависи от храненето. Жителите на индустриално развитите страни с възрастта започват да страдат от повишено кръвно налягане, като то постепенно достига опасни равнища. А в слаборазвитите страни, където се употребява малко сол, това заболяване е практически непознато. Как трябва да се храним, за да не допуснем хипертония? Не бива да се консумира солена, пържена и гореща люта храна. 

Следва да се откажете от маринатите, киселото зеле и солените краставички - излишъкът на сол в организма подпомага задържането на вода в тъканите и кръвоносните съдове, което води до повишаване на кръвното. Затова на болните от хипертония нерядко се предписват диуретични препарати, усилващи извеждането на солта и водата от организма. При високо кръвно налягане следва да се избягва тежката работа изобщо, да не се стои дълго на слънце. Особено опасна е високата температура в затворените работни и жилищни помещения. И още нещо: регулирайте съня си. Добрият сън е залог за нормализиране на кръвното налягане.

Съвети 

За да държите под контрол налягането:

- Избягвайте стресовите ситуации.

- Учете се да управлявате емоциите си.

- Почивайте разумно и грамотно - сън 7-8 часа в добре проветрено помещение; преди лягане - ароматерапия или физиологични процедури;

- Откажете се от тютюнопушенето.

- Алкохолът е полезен в малки количества - не повече от 50 грама силен алкохол и 150-200 грама сухо червено вино.

- Водете активен и подвижен начин на живот - ходете, плувайте, карайте колело, танцувайте, правете разходки в планината, като се съобразявате с режима, който трябва да спазвате.

НАШИТЕ РЕЦЕПТИ

- При хипертония се препоръчва сок от цвекло, смесен с мед в съотношение 1:1 - по 1-2 супени лъжици 3 пъти на ден.

- Разтворете по 2 г чесън и гроздов сок в чаша мляко и 3 чаши вода. Пийте по една чаша на ден - по половин сутрин и вечер в продължение на 20-30 дни /до нормализиране на налягането/.

- Всекидневно, час преди хранене, вземайте смес от 2 супени лъжици намачкана клюква и 3 супени лъжици захар.

- Залейте две супени лъжици сушени плодове от касис с чаша гореща вода, варете сместа 10 минути на слаб огън, след което я оставете за 1 час да престои и я прецедете. Пийте по четвърт чаша от отварата 4 пъти на ден.

- Намачкайте три големи глави чесън и три лимона или ги смелете с месомелачката. Залейте ги с 1,5 литра вряла вода. Затворете плътно съда, оставете го на топло и периодически го разбърквайте в течение на едно денонощие, след което го прецедете. Приемайте по 1 супена лъжица 2-3 пъти на ден 30 минути преди хранене.

- Полезно е рано сутрин да изпивате чаша гореща вода с разтворени в нея чаена лъжичка мед и 5-10 капки ябълков оцет. Напитката трябва да бъде кисело-сладка, приятна на вкус. Редовната й употреба понижава нивото на холестерола, подпомага разширяването на кръвоносните съдове и нормализирането на кръвното.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft