С настъпването на летните жеги , сочната и освежаваща диня се превръща в любимо лакомство. Докато мнозина се наслаждават на сладката ѝ, червена плът, бялата, твърда част, заедно с кората, често се озовава в боклука.
Тази пренебрегната част обаче съдържа значителни хранителни стойности, особено полезни за здравето на сърцето, кръвоносните съдове и кръвообращението, пише Healthline .
Здравословни части на динята
Основната причина, поради която бялата част на динята е толкова полезна за сърдечно-съдовата система, се крие във високата концентрация на аминокиселина, наречена цитрулин.
Основната му функция е вазодилатация, т.е. отпускане и разширяване на кръвоносните съдове. Когато кръвоносните съдове са по-отпуснати и широки, кръвта протича през тях по-лесно и безпрепятствено.
Това директно води до намаляване на кръвното налягане, което облекчава сърцето и намалява риска от хипертония. Подобрената циркулация гарантира, че кислородът и хранителните вещества достигат по-ефективно до всички клетки в тялото, от мускулите до мозъка. В дългосрочен план този ефект помага за предотвратяване на атеросклероза, опасно състояние на натрупване на плаки по стените на артериите, което може да доведе до инфаркти и инсулти. Спортистите също могат да се възползват от цитрулин, защото по-добрият кръвен поток означава по-добро снабдяване с кислород на мускулите, което може да увеличи издръжливостта и да ускори възстановяването след интензивни упражнения.
В допълнение към цитрулина, бялата част на динята съдържа и други важни хранителни вещества. Тя е богата на витамин С, мощен антиоксидант, който предпазва стените на кръвоносните съдове от увреждане, причинено от свободните радикали, и витамин А, който е от решаващо значение за здравето на клетките.
Съдържа и минерали като калий, който помага за регулиране на кръвното налягане, като противодейства на негативните ефекти на натрия и магнезия, което допълнително допринася за отпускането на кръвоносните съдове.
Не бива да пренебрегваме наличието на фибри, които са отлични за храносмилането, но и за понижаване на нивото на лошия (LDL) холестерол в кръвта. И накрая, има ликопен, мощен антиоксидант (отговорен за червения цвят на динята), който се среща в по-малки количества и в бялата част и е известен със способността си да предпазва клетките от увреждане.