Перфектната рецепта, ако не знаете какво да правите с тиквички.
Първоначално исках да ги сервирам като гарнитура, но беше изядено преди основното ястие с месо да е готово.
Тиквичките със сметана имат съвсем различен вкус, невероятно меки и кремообразни са.
Наистина страхотна рецепта! Ето как и вие да си приготвите Шарена мозайка с тиквички :
Шарена мозайка с тиквички
Продукти:
- 2 средни тиквички
- 1 домат (по избор)
- 3 скилидки чесън
- 1 голяма глава лук
- 5 средни картофа
- 150 гр. английски бекон, нарязан
- 1 опаковка заквасена сметана с масленост 33%
- сол
- смлян черен пипер
- мащерка
По избор:
- Настърган кашкавал
Приготвяне:
Нека първо приготвим зеленчуците.
Измийте тиквичките, отрежете краищата им и ги нарежете на кръгчета.
Ако имаме пресни тиквички, не е нужно да ги белим.
Измиваме и доматите.
Нарежете на филийки по същия начин като тиквичките.
Направете същото с лука – обелете го и го нарежете на кръгчета (по-тънки от тиквичките и доматите).
Накрая почистете и обелете картофите, след което ги нарежете на кръгчета.
Нарежете бекона на парчета с размерите на тиквичка.
Пригответе тава за печене, като я намажете с малко олио.
Шарена мозайка с тиквички
Редувайте слоеве зеленчуци и бекон в тавата за печене.
Аз имах и половин патладжан, който също нарязах на колелца и мушнах между зеленчуците.
Добавете сол и черен пипер.
Поръсете с мащерка или други подправки и билки, които харесвате.
Снимка: Pinterest
Заливка:
Смесете сметаната със счукана скилидка чесън .
Изсипете сместа равномерно върху зеленчуците.
Снимка: Pinterest
Ако желаете, можете да добавите любимите си билки към заливката - копърът е чудесен съвет, например.
Печете в предварително загрята на 180-190 градуса фурна, докато омекнат .
Можете да поръсите с настърган кашкавал (или сирене) преди края на печенето.
Снимка: Pinterest
Сервирайте като отделно ястие или като гарнитура.
Снимка: Pinterest
Пожелаваме ви добър апетит! :-)