Гергьовска погача за чудо и приказ! Ето как да я приготвите и оформите за празника утре:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Гергьовска погача за чудо и приказ! Ето как да я приготвите и оформите за празника утре:
Гергьовска погача за чудо и приказ! Ето как да я приготвите и оформите за празника утре:
2792
Гергьовска погача за чудо и приказ! Ето как да я приготвите и оформите за празника утре:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Освен традиционното агнешко, за Гергьовден домакините приготвят обредна погача (както за всеки християнски празник). Този път обаче тя е особено декоративна в духа на символиката на празника.

Днес ви предлагаме рецептата за чудна Гергьовска погача във формата на агънце! Със сигурност ще вземете акъла на гостите и с вкус, и с визия:

гергьовска погача агне

Гергьовска погача за чудо и приказ

Продукти:

  • около 1 кг брашно
  • 450 мл прясно мляко
  • 1/2 кубче прясна мая или 1 пакетче суха мая
  • 1 с. л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 3 яйца, заделете единия жълтък за намазване на питата
  • 4 с.л. олио

Приготвяне:

В дълбока купа пресейте брашното (не цялото количество, защото може да не се наложи да го използвате). Направете кладенче и добавете солта, олиото, разбитите яйца без единия жълтък.

В малка купичка натрошете маята (ако е прясна), добавете захарта и 100 мл от прясното мляко (трябва да е хладко). Разбъркайте хубаво сместа, докато се получи рядка каша с гъстотата на боза. Покрийте и оставете да шупне.

Готовата мая изсипете в брашното. Започнете да добавяте останалото мляко, като първоначално бъркате с лъжица, а след това омесите на ръка.

Омесете меко и еластично тесто (може да направите всичко това в стационарен миксер с приставки или в машината за хляб на програма за месене на тесто, като в този случай първо добавете течните съставки, а най-отгоре - брашното).

Покрийте тестото и го оставете хубаво да втаса.

Премесете втасалото тесто, разделете го на по-малки топки и оформете от всяка охлювче - това ще е "вълната" на вашата овчица. От малка част от тестото оформете крачетата и главичката на агънцето.

Използвайте въображението си, за да придадете на погачата нужната форма. За очи може да използвате зърна черен пипер или бахар, а също така цели зърна кафе.

погача агне

Готовата питка намажете с жълтък, разтворен с малко олио и водичка. Печете питката на 170 градуса на първото ниво на скарата за 50 минути. Регулирайте печенето според собствената си фурна.

Да ви е сладко!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft