Гола сарма по чешки - такава вкусотия рядко се опитва! Новата любима рецепта у дома:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Гола сарма по чешки - такава вкусотия рядко се опитва! Новата любима рецепта у дома:
Гола сарма по чешки - такава вкусотия рядко се опитва! Новата любима рецепта у дома:
2001
Източник: За Жената
Гола сарма по чешки - такава вкусотия рядко се опитва! Новата любима рецепта у дома:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ароматът й напомня за неделния обяд у баба, а вкусът - за добре познатия домашен уют.

Въпреки че е просто ястие, правилното му приготвяне изисква известна доза чувствителност – ако месните рулца не са приготвени както трябва, те могат да бъдат сухи, да се разпаднат или да им липсва вкус.

Днес ви представяме изпитана рецепта за Гола сарма по чешки , която на оригиналния език носи името Sekaná. Богат вкус, сочност и простота на приготвянето - това са основните плюсове на рецептата, която е любима в много чешки домове.

Традиционно се поднася със запечени зеленчуци, най-често картофи (или с картофено пюре).

Ето необходимите продукти:

Гола сарма по чешки

Продукти (за 4–6 порции):

  • 500 г кайма от свинско месо (в идеалния случай от плешката)
  • 300 г говежда кайма
  • 1 голяма глава лук
  • 2–3 скилидки чесън
  • 2 стари хлебчета (или 3 филийки бял хляб)
  • 150 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 1 чаена лъжичка сол
  • ½ чаена лъжичка смлян черен пипер
  • 1 чаена лъжичка майорана
  • ½ чаена лъжичка смлян кимион
  • 1 супена лъжица горчица
  • 1 супена лъжица сладък червен пипер
  • 1 с.л. олио или свинска мас
  • по желание: малко нарязан магданоз или настъргано сирене

Приготвяне:

Накъсайте хлебчетата (или филийките хляб) на парчета и ги залейте с мляко. Оставете ги да набъбнат поне 10 минути, след което ги изстискайте добре.

Запържете ситно нарязания лук в малко олио до златисто кафяво и го оставете да се охлади. Сложете двата вида кайма в голяма купа, добавете лука, счукания чесън, изцедените галетата, яйцата, горчицата, подправките и солта.

Разбъркайте всичко добре с ръце – сместа трябва да е леко лепкава, но еднородна. Разбърквайте поне 5 минути – това ще активира протеина в месото и ще предотврати разпадането на "сармите".

кюфте от кайма

Снимка: pixabay

Върху тава за печене, покрита с хартия за печене, оформете сместа във формата на големи продълговати кюфтета. Можете да намажете горната част с малко олио или горчица, смесена с кетчуп - това ще създаде вкусна коричка.

Загрейте фурната до 180°C. Печете приблизително 60–75 минути (в зависимост от дебелината), като добавите малко вода или бульон след 20–30 минути.

Можете да намажете отново горната част по време на печене. Ако се изпече твърде бързо, покрийте с фолио.

голи сарми по чешки

Снимка: pixabay

След готвене оставете голите сарми да починат поне 10–15 минути, преди да ги нарежете. Така ще запазят сочността си и няма да се разпаднат при нарязване.

голи сарми поднасяне

Снимка: pixabay

Може да ги поднесете с много "добавки":

  • С картофено пюре, пюре от целина или грах
  • С варени или печени картофи
  • Със задушено зеле или кисели краставички
  • В студен вариант като сандвич или сандвич с горчица и лук

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft