Богатата и вкусна салата от черен дроб със сигурност ще удиви вашите гости. Между другото, тези, които не харесват черния дроб в други ястия, тук няма да го разпознаят, защото има съвсем различен вкус.
Тази салата, вдъхновена от заведенията за бързо хранене, е напълно подходяща за поводи като рожден ден и грандиозно парти. Времето й за приготвяне не е прекалено много. Всички съставки са прости и лесни, а рецептата ще ви зарадва с прекрасен вкус.
Съставки:
500 грама телешки черен дроб;
1 брой лук;
1 брой морков;
2 броя яйца;
50 грама сирене (или кашкавал);
2 супени лъжици растителна мазнина;
майонеза за намазване;
малко зелени подправки за украса;
сол – на вкус.
Начин на приготвяне:
Черният дроб трябва да бъдат добре почистен. Сварете го в подсолена вода. След това го подсушете и оставете да се охлади. За салатата трябва да го настържете на едро ренде. Когато сте готови, поставете черния дроб в купа.
Сварете морковите. Охладете ги и ги настържете на ситно ренде и ги отделете на една страна.
Сварете яйцата, охладете ги и ги почистете от черупката. Настържете ги на ситно ренде.
Почистете лука, измийте го и го нарежете на малки кубчета. Сотирайте го в растителната мазнина до златисто кафяво.
Сега в отделна купа смесете черния дроб и половината от яйцата. Добавете сол на вкус и разбъркайте добре. Вземете плитка купа за салата и поставете в долната й половина сместа. Покрийте с малко количество майонеза.
На следващия слой поставете настъргания морков и отгоре изсипете пържения лук. Покрийте с малко майонеза. Сега сложете останалото количество настъргани яйца и майонеза на око.
Последният слой се състои от сместа от черен дроб и яйца. Покрийте отново с майонеза. Настържете на едро ренде сиренето (или кашкавала) и разпределете по повърхността на салатата. По желание добавете и нарязаните на ситно свежи зелени подправки. След това сложете салатата на хладно място или в хладилник.