Домашно приготвеното пробиотично кисело мляко може да бъде просто, но изключително мощно решение.
За разлика от индустриалните кисели млека, домашно приготвеното пробиотично кисело мляко преминава през по-дълга ферментация и не съдържа добавки, стабилизатори или скрити захари. По отношение на хранителната стойност те са приблизително еднакви, но когато си правите собствено кисело мляко, имате контрол върху всички съставки, които използвате.
Можете да го приготвите в два варианта, с животинско или растително мляко , според вашите навици и нужди.
Вкусно е и гъсто и донякъде наподобява българското кисело мляко по структура.
Съставки:
- 2 литра мляко
- 1 чаша кисело мляко (ако искате гъст вариант) или
- 1 чаша купено от магазина кисело мляко (ако искате нормална гъстота)
- пробиотичен прах

Снимка: Pixel-Shot/Shutterstock
Подготовка:
Загрейте млякото, докато стане топло, но не кипне. Свалете от котлона и добавете кисело мляко или кисело мляко и пробиотичния прах. След това покрийте с кърпа и оставете за една нощ. На сутринта разбъркайте и оставете да се сгъсти за още един час. След това сложете киселото мляко в хладилника да се охлади.














