Дори македонките се прекланят пред българките заради този домакински трик за перфектно кисело зеле: Тайната е само в една съставка

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Дори македонките се прекланят пред българките заради този домакински трик за перфектно кисело зеле: Тайната е само в една съставка
Дори македонките се прекланят пред българките заради този домакински трик за перфектно кисело...
2829
Дори македонките се прекланят пред българките заради този домакински трик за перфектно кисело зеле: Тайната е само в една съставка
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Зимата е незаменима традиция в нашия регион – обичаят да се приготвят туршии, краставички и, разбира се, кисело зеле всяка есен се предава от поколение на поколение .

Всяка домакиня има свой собствен начин за приготвянето му, но българските жени имат свой таен трик – зелето им е перфектно благодарение на едно просто допълнение.

Необходими съставки:

  • бяло зеле (твърди, средно големи глави)
  • няколко глави червено зеле (за хубав цвят)
  • това по желание: малко ечемик за по-бърза ферментация

Подготовка:

Зелевите глави се почистват от външните листа, а долната им част се нарязва във формата на кръст. Така приготвените глави се нареждат в бидон.

Разтворете около 1,6 кг сол в 20 литра вряща вода .

Когато разтворът се охлади, прецедете го през тензух и го залейте върху зелето, така че да е напълно покрито.

Ако мариновате около 50 кг зеле, тази мярка е идеална за истински вкус и предпазване от разваляне. Твърде много сол забавя процеса, а твърде малко води до разваляне. За по-бърза ферментация и по-интензивен вкус, добавете две шепи ечемик на дъното на бидона .

Когато зелето ферментира, бидонът се затваря плътно и се съхранява в хладно помещение при температура 10–12°C .

Защо е важно правилното количество сол?

Солта е естествен консервант – тя предпазва зеленчуците и регулира ферментацията. Ако е твърде малко, зелето бързо ще омекне и ще се развали; ако е твърде много, процесът ще бъде бавен и вкусът ще бъде твърде солен.

Твърди се, че именно комбинацията от бяло и червено зеле , с точното количество сол и малко ечемик, дава най-добрия резултат – хрупкаво, кисело и дълготрайно зеле , като това, което се помни от древни времена.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft