10 Януари 2017
63986
Опасният химикал имазилил се използва за подобряване на външния вид и трайност при цитрусите, но при покупка на дребно никой не предупреждава клиентите, че корите не трябва да се употребяват, съобщава framar.bg. Всички любители на яденето на лимон с кората, всички, които искат да настържат портокалови корички в кекса, внимателно да прегледат какво купуват.
Публикуваме текста на постинга на Владимир Василев:
"Здравейте! Близо 15 години се занимавам с обработка на пресни плодове и зеленчуци.
Това, което виждам напоследък в един от най-големите складове за храни в България, е, меко казано, ужасяващо. ВСИЧКИ цитруси след беритба са обработени с имазалил, тиабендазол, пропиконазол и др. Информация за третирането има на всички палети с банани, портокали мандарини, лимони, грейпфрути, помело. Проблемът е, че потребителите не купуват цитрусите на палет или кашон, а на килограм. И тази информация им се спестява. Като резултат Агенцията по безопасност на храните си е свършила работата и правилно е окачествила обработените партиди плодове, а клиентите се радват на евтини и добре изглеждащи цитруси. Само че тровим не само себе си, но и децата си.
Такива стоки се продават в повечето хипермаркети, по борсите, не е изключено в България въобще да няма необработени цитруси.
Колко опасен е имазалил копирам от произволна статия в нета:
Имазалил се прилага много за отглеждане на цитрусови култури, като осигурява повече здравина и добър външен вид. Химикалът прониква през целия плод, не само през кората. Той е много отровен, дразни кожата и причинява сълзене на очите, затова трябва да мине известно време - карантина, след която плодовете могат да се консумират, но само вътрешната им част. Лекарите препоръчват преди употреба цитрусите да бъдат старателно измити с топла вода и сапун.
Иначе имазалил е стабилен при високи температури. Може да доведе до стерилитет при възрастните хора и е доказано канцерогенен. При малките деца химикалът причинява проблеми с централната нервна система" Вижте снимките и всеки да направи изводи за себе си..."
Такива стоки се продават в повечето хипермаркети, по борсите, не е изключено в България въобще да няма необработени цитруси.
Колко опасен е имазалил копирам от произволна статия в нета:
Имазалил се прилага много за отглеждане на цитрусови култури, като осигурява повече здравина и добър външен вид. Химикалът прониква през целия плод, не само през кората. Той е много отровен, дразни кожата и причинява сълзене на очите, затова трябва да мине известно време - карантина, след която плодовете могат да се консумират, но само вътрешната им част. Лекарите препоръчват преди употреба цитрусите да бъдат старателно измити с топла вода и сапун.
Иначе имазалил е стабилен при високи температури. Може да доведе до стерилитет при възрастните хора и е доказано канцерогенен. При малките деца химикалът причинява проблеми с централната нервна система" Вижте снимките и всеки да направи изводи за себе си..."
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари