Ето ги най-полезните храни за българи, според Петър Димков

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Ето ги най-полезните храни за българи, според Петър Димков
21341
Ето ги най-полезните храни за българи, според Петър Димков

Един от най-признаните лечители чрез храна, последователят на философията на Петър Дънов – Петър Димков твърди, че има храни, които не бива да пропускаме в менюто си, защото те идват от „гърдите“ на България и хората на нейната територия са създадени, за да черпят от тях здраве и дълголетие. Макар да е описал правилните навици на хранене още преди 4 десетилетия, неговите препоръки създават особено объркване в разбиранията на съвременния човек, защото те коренно противоречат на голяма част от съветите на диетолози или лекари, свързани със здравословната човешка диета.

 

Всеки ден от списания и сайтове с кулинарна и диетична насоченост четем, че не трябва да се яде бял хляб, сол, оцет, а бозата има голям принос за натрупване на подкожни мазнини, особено в областта на ханша и корема.

Към тези продукти лечителят Димков добавя и тахан и подчертава, че няма да е здрав онзи, който ги отхвърли от менюто си.

 

Халва с боза. Не е ли това една от най-предпочитаните детски закуски от времето на нашите родители? И не е ли също така вярно, че децата тогава са растели много по здрави и силни, въпреки занижената в сравнение с днес хигиена на производство на продуктите, питат последователи на теорията. За бозата Петър Динков твърди, че въпреки високата и калоричност, тя е напитка за здраве и сила, защото просото, от което се приготвя е богат на минерали продукт.  Той я препоръчва горещо на деца, особено на родени по-рано, болнави или с проблеми с апетита. Освен здравословна захранка за малчугани и извор на енергия, бозата е полезна за стомаха и червата, регулира обмяната на веществата и изгражда навици за правилно хранене.

Защо да ядем халва? Защото основната й съставка е тахан, обяснява лечителят. Таханът е способен да подсили организма до толкова, че да го направи победител в борбата с всякакви болести. Освен това в народната медицина се е утвърдил като ефикасно средство за борба с гастрит и язва. А и вкусът му носи радост и добро настроение.

Хлябът е полезен за българите, подчертава Димков и подчертава, че става въпрос за онзи симид, който си месим по домовете, докоснат от нашите ръце, от ръцете на нашите близки и лишен от консерванти и изкуствени добавки. Хлябът е най-българското ястие, по нашите земи зреят едни от най-хубавите жита и тялото ни е създадено да ги консумира и черпи здраве от тях. Богат на витамини, минерали и соли, той е полезен. Докато белият се прави от люспена пшеница, а в нейната сърцевина са концентрирани здравословните й свойства, то пък черният е с цели зърна и помага на работата на стомаха. Така че е въпрос на ваш избор, кой от двата ще предпочетете.

Оцетът подобрява храносмилането и апетита, добавя лечителят, като предупреждава, че с него не бива да се прекалява. Няколко капки на супа или салата са в рамките на нормалното, но има хора с по-крайни навици, които го превръщат във вредна за себе си подправка.

Солта в умерени дози също е полезна. Благодарение на нея тялото се развива правилно, костите се заздравяват. Освен това ястие без сол не е вкусно, добавя Димков и обяснява, че човек не трябва да се храни с неапетитни храни, които да не му доставят удоволствие. Осолена, всяка манджа е по-вкусна. За здрави хора той препоръчва дневна доза между 5 и 9 грама, а за деца – между 2 и 5 г дневно. Тогава ще могат едновременно да се насладят на вкуса на ястието, като не навредят на здравето си.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft