За този зелник легенди се носят у дома - баба го правеше с лапад, аз предпочитам със спанак. Ето колко лесно става:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
За този зелник легенди се носят у дома - баба го правеше с лапад, аз предпочитам със спанак. Ето колко лесно става:
За този зелник легенди се носят у дома - баба го правеше с лапад, аз предпочитам със спанак. Ето...
28221
Източник: fakti.bg
За този зелник легенди се носят у дома - баба го правеше с лапад, аз предпочитам със спанак. Ето колко лесно става:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако някога сте опитвали домашен зелник , тогава сте наясно, че купешките продукти не могат да се сравнят с него на вкус. Всъщност зелник е името на вид баница , която традиционно се прави със "зелении" - обичайно за целта се използват спанак, лапад, праз, дори коприва.

Днес ви предлагаме да опитате този чуден домашен зелник със спанак и праз :

Домашен зелник със спанак и праз

Продукти:

500 гр.брашно

250 гр.сирене

4 яйца

1 ч.ч.газирана вода

1 стрък праз лук

1 кг бланширан спанак (лапад)

4-5 с.л.олио (мас)

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Разбийте 3 яйца с 1 ч.л.сол и започнете да добавяте брашно и вода, докато с разбъркване замесите меко тесто.

Разделете го на 6 - 7 топки, покрийте ги с кърпа и оставете да починат 20-тина минути. След това разточете всяка топка на тънка кора. Заделете 2 кори, а останалите запечете на плоча или във фурната.

За плънката нарежете праза на ситно и го задушете в малко олио. Накълцайте спанака (лапада) и го запържете заедно с праза. Посолете и добавете натрошено сирене. Добавете в плънката 1 яйце, разбъркайте и махнете от котлона.

В намаслена тава разстелете едната сурова кора. Поръсете равномерно плънка и покрийте с една изпечена кора. Подредете по този начин всички кори и цялата плънка.

Най-отгоре поставете другата неизпечена кора и завийте с нея зелника. Печете на 180 градуса за 20 - 25 мин. Изпечения зелник поръсете с газирана вода и покрийте с кърпа.

Сервирайте зелника топъл с купичка кисело мляко.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft