Дюлята е един от най-вкусните дарове на есента. Но рядко готвим с нея, освен традиционните сладка и желета.
Чуден сладкиш с дюли
Продукти:
1 дюля
3 яйца
200 гр.захар
260 гр.брашно
6 с.л.кисело мляко
6 с.л.олио (или зехтин)
щипка сол
8 гр.бакпулвер
100 гр.орехи (счукани или нарязани)
3 с.л.кафява захар
2 с.л.лимонов сок
Приготвяне:
В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте с миксер на пухкава пяна. Пресейте брашното с щипка сол и бакпулвера. На порции го прибавете към яйчената смес, като бъркате внимателно. Накрая добавете на тънка струйка зехтина и киселото мляко. Объркайте хубаво до гладка смес.
Отделно настържете обелената дюля, полейте я с 2-3 с.л. лимонов сок и поръсете с кяфява захар. Объркайте добре. Прибавете я към кексовата смес. Добавете и нарязаните на едро орехи. Застелете форма 24 см с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Излейте сместа и подравнете
Изпечете сладкиша с дюли на 180°C в предварително загрята фурна с вентилатор за около 40 мин. Оставете го леко влажен. Охладете готовия сладкиш на решетка и посипете обилно с пудра захар.
Разкошен е!