Защо никога не трябва да се излива олио в мивката? Нямате представа каква грешка правите, може да бъде МНОГО опасно

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Защо никога не трябва да се излива олио в мивката? Нямате представа каква грешка правите, може да бъде МНОГО опасно
740
Източник: За Жената
Снимков материал: Shutterstock
Защо никога не трябва да се излива олио в мивката? Нямате представа каква грешка правите, може да бъде МНОГО опасно

Много домакини изливат олио в мивката, без дори да осъзнават какви грешки допускат. Това са две причини, поради които не бива да го правите повече.

Много хора имат навика да изливат използваното олио в мивката след готвене, но експертите обясняват, че тази процедура може да причини големи проблеми.

Освен че причинява запушване на тръбите в дома, натрупаното масло в канализационната система създава огромни отлагания от мазнини.

Тези тапи, които се състоят от втвърдено масло и мокри кърпички, могат да запушат цели канализационни линии.

Много хора не са сигурни какво да правят с отработеното олио, обяснява Сюзън Маккензи, която рециклира масла от хранително-вкусовата промишленост.

„Маслото запушва канализацията, което причинява множество проблеми за водоснабдителните компании и околната среда. По-голямата част от отработеното масло, което не попадне в канализацията, се изхвърля в обикновените отпадъци и се озовава на сметища “, казва Макензи.

Освен запушването, нефтените разливи са вредни и за реките и езерата.

„Когато петролът попадне във водни пътища, това е пагубно за животинския свят. Той намалява нивото на кислород във водата, задушава живите същества, прави водата токсична и нарушава цялата екосистема “, твърди Макензи.

изливане олио мивка
Снимка: Coryn/Shutterstock

Някои смятат, че течните масла, като зехтина, са по-безопасни, защото остават течни при по-ниски температури. Макензи обаче подчертава, че това е погрешно.

„Никой петрол никога не бива да се излива в канала “, каза тя.

Дори зехтинът се втвърдява бързо при по-ниски температури, което го прави също толкова вреден, колкото и по-твърдите мазнини, като тези, останали след печене на месо.

„Дори маслата, които остават течни при ниски температури, покриват тръбите, втвърдяват се с времето, улавят други отломки и причиняват запушвания. В крайна сметка те все пак замърсяват водата “, обяснява тя.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft