Продължителността на Зеленчуковата диета е от седмица до един месец, като през това време можете да отслабнете от 3 до 10кг. Въпреки това, лекарите не препоръчват тази диета се повтаря повече от веднъж годишно.
Този вид диета се счита за една от най-полезните сред много от днешните налични възможности.
При спазване на диетата със зеленчуци всеки ден, трябва да се консумират около половин кг разнообразни зеленчуци: моркови, домати, картофи, цвекло, чушки, зеле, краставици, тикви и др. Чувствайте се свободни да променяте сами вида зеленчуци, които да сложите н масата. По този начин диетата ви никога няма да ви омръзне и може да откриете много интересни и вкусни ястия.
Също така се препоръчва да се пият много течности, за предпочитане вода, или неподсладен зелен чай. Трябва да яде четири, или пет пъти на ден, на всеки 3-4 часа.
Диетичен план за Зеленчуковата диета
Първи вариант:
Закуска: зеленчукова салата , подправена със зехтин, филия хляб, кисело мляко , ябълка.
Обяд: супа от целина, варени картофи със салата от краставици и домати, една филийка хляб.
Следобедна закуска: червена чушка, или краставица.
Вечеря: салата от моркови с чесън и сирене и заквасена диетична сметана, чай.
Втори вариант:
Закуска: 100 грама извара с ниско съдържание на мазнини, зеленчукова салата , няколко филийки черен хляб и неподсладен чай.
Втора закуска: зеленчукова салата (чушка, краставици, зеле) и плодове.
Обяд: супа ("зелена" или гъбена супа) с ниско съдържание на мазнини, варено пилешко, или постно телешко месо, салата със заквасена сметана с ниско съдържание на мазнини, или растително масло.
Вечеря: 100 грама нискомаслена извара, или кисело мляко, две парчета черен или ръжен хляб, зеленчуци, подправени с чаена лъжичка растително масло, плодове (ябълки).
След края на Зеленчуковата диета, първите няколко дни остават без промени и постепенно се добавя протеин от животински произход. След това се добавя всичко останало.