Зеленчуците се предлагат с опасно високи количества нитрати. Вижте допустимите стойности!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Зеленчуците се предлагат с опасно високи количества нитрати. Вижте допустимите стойности!
1975
Източник: БГНЕС
Зеленчуците се предлагат с опасно високи количества нитрати. Вижте допустимите стойности!

Нитратите в зарзавата у нас са десет пъти повече от допустимото според нормите на Световната здравна организация (СЗО). За това алармира вчера инж.

Лазарина Герова, управител на частна лаборатория за контрол на зеленчуците и плодовете.

Европейските изисквания, които спазва и нашата страна, са сдоста по-висока граница. За спанака в момента и през лятото горната граница за съдържание на нитрати е 2500 мг/кг, докато тази на СЗО е 250 мг/кг. За малките деца допустимото ниво е 50 мг/кг продукция според световната организация. Същото е положението и при другите видове зеленчуци, които се контролират.

През миналата година и от началото на тази няма хваната нито една партита с нитрати над допустимото. В страната има мониторингова програма за съдържанието на нитрати, от началото на март е започнал активният сезон за анализи, съобщи за "Монитор" Дарияна Бакалова от акредитираната към Българската агенция по безопасност на храните лаборатория. Правят се изследвания за съдържание на нитрати в салати и марули, рукола, салата айсберг и пресен и замразен спанак и детски пюрета на зеленчукова основа. В регламент 18 81 са указани максимално допустимите количества на някои замърсители в храните.

За марулите от оранжерия нормата през зимата е 4500 мг/кг, от 1 април границата пада на 3500 мг на кг за стоката от парници и до 2500 мг на кг за полските. Нормите, определени в европейското законодателство, са за пет групи зеленчуци, които са най-рискови. Преди 1999 г. обаче у нас са се контролирали всички видове, категорична е инж. Герова.

Според нея оттогава непрестанно се увеличава нивото на замърсяване, а производителите няма откъде да проверят какво има в зарзавата. Тя твърди, че изключително много се злоупотребява и с понятието биопродукти, тъй като те може да са пълни с нитрати, въпреки че са подхранвани само с естествени торове. Въпросът не е какъв е видът на тора, а дозата, категорична е Герова. Биопроизводството се базира на естествените торове, но ако те се предозират, замърсяването наистина  може да бъде опасно колкото е и при изкуствените.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft