Зехтин менте, пълно с химикали, установи изследване на Асоциация "Активни потребители". Ето как да проверявате дали е истински!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Зехтин менте, пълно с химикали, установи изследване на Асоциация "Активни потребители". Ето как да проверявате дали е истински!
14045
Зехтин менте, пълно с химикали, установи изследване на Асоциация "Активни потребители". Ето как да проверявате дали е истински!

Купени са 28 търговски марки от различни видове зехтин на пазара.

След анализ на етикетите – 13 от тях са дадени в лаборатория, тъй като показали признаци на съмнения, обясни Богомил Николов от асоциацията.

"Поставихме акцент върху екстра върджин зехтините, защото са най-скъпи и най-податливи на манипулации и фалшификации", аргументира се той пред bTV.

Оказало се, че в две от марките зехтин Помаче е добавяна и друг вид мазнина – най-вероятно слънчогледово олио.

"Това означава, че те е трябвало да бъдат етикетирани като салатен микс. На етикета обаче е записано, че е зехтин, и цената е много над 10 лева", отбеляза Николов.

Той допълни, че това е абсолютна заблуда за потребителите - влага се заместител, който е много по-евтин, и се продава като скъп продукт.

При две от марките, които са изследвани, са установени органични разтворители – 11 пъти над нормата.

Става дума за тетрахлорметан и хлороформ.

"След като се направи първоначалната екстракция на зехтина чрез преса, остава т. нар. кюспе. В него също има още много мазнина и тя се извлича чрез разтворители по химичен път. Проблемът е в това, че установихме наличие на разтворители, които не са разрешени за тази дейност, трябвало да е да ползват друг вид", обясни Богомил Николов.

Според него по-скоро става въпрос за небрежност в процеса на производството.

Диетологът проф. Донка Байкова коментира, че химикалите, намерени в състава на зехтина, биха могли да представляват риск за стомашно-чревното здраве, черния дроб и бъбреците.

Екстра върджин зехтинът не се подлага на топлинна обработка, тъй като всички негови хубави свойства се губят, посочи тя.

Диетологът препоръча той да се ползва за салати и дресинги, а когато готвим, да използваме рафинирани масла – например слънчогледово.

В домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника. Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо.

Зехтинът екстра върджин замръзва доста странно – на топчета.

Химически обработеният зехтин пък прави много характерна утайка, докато зехтинът, произведен от рафинирано масло, се втвърдява напълно.

Експертите твърдят, че само по цвят няма как да се ориентираме дали зехтинът е истински.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft