Кой би си помислил, че тези Зелеви бомбички с кайма могат да засенчат дори традиционните зелеви сарми с брилянтния си вкус? И те наистина го правят. Всичко това благодарение на невероятно богатия вкус и впечатляващия външен вид на това ястие.
За да изглеждат зелевите бомбички наистина оригинални, препоръчваме да ги печете, вместо да ги задушавате.
Пикантната кайма е ключът към успеха на това ястие. Не забравяйте да добавите малко индийско орехче към говеждото месо, което ще направи плънката по-ароматна. А за да направите месото по-сочно, използвайте нарязан лук.
Ето необходимите съставки:
Зелеви бомбички с кайма
Продукти:
- 1 глава бяло зеле
- 900 гр. смляно говеждо месо
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 1/4 корен от целина
- сол - на вкус
- черен пипер (смлян) - на вкус
- 1 щипка индийско орехче
- 50 гр. хляб
- 2 яйца
- 60 гр. бекон
- 2 с.л. слънчогледово олио
- 1 с.л. доматено пюре
Приготвяне:
Измийте добре зелето. Внимателно отрежете дръжката. Сложете зелето във вряща вода. Варете го 8 минути. След това извадете зелето от водата.
Оставете главата зеле да се охлади до стайна температура. След това внимателно я разделете на зелеви листа за бъдещи топчета.
Накиснете хляба в мляко. Прекарайте говеждото месо и обеления лук през месомелачка. Сложете каймата в дълбок съд. Добавете сол, смлян черен пипер и индийско орехче.
Снимка: YouTube
Разбийте яйцата в месото с лука и подправките. Добавете предварително накиснат хляб. Разбъркайте добре всички съставки до гладкост.
Оформете големи, плътни топки от каймата. Поставете месните "бомбички" в центъра на всеки зелев лист. Увийте всичко на топка.
Снимка: YouTube
След това увийте топката с втори зелев лист. Поставете топката върху чиста кухненска кърпа. Навийте я около топката, като я стягате колкото е възможно повече. Повторете същите стъпки с останалите съставки.
Увийте всяка топка с пълнеж с лентичка бекон. Ако е необходимо, закрепете я с клечка за зъби. Поставете заготовките от зелеви листа в тава за печене, като оставяте разстояние между тях.
Снимка: YouTube
Обелете останалите зеленчуци. Нарежете лука, моркова и целината на едри парчета. Запържете ги за няколко минути в тиган със загрято слънчогледово олио.
След това налейте 1 чаша от останалия зелев бульон и 1,5 чаши чиста вода към зеленчуците. Добавете доматеното пюре. Добавете сол и черен пипер. Разбъркайте всичко добре.
Оставете съдържанието на тенджерата да заври. Варете всичко още 2-3 минути. След това изсипете получената маса върху зелевите топчета. Поставете формата в предварително загрята на 190 градуса фурна за 45 минути.
Снимка: YouTube
Можете да сервирате зелевите бомбички с бекон със сос, приготвен от печени зеленчуци. За целта прецедете соса от тавата за печене през цедка в тиган. Вземете половината от общото количество целина, моркови и лук. Пасирайте ги с блендер. Добавете зеленчуците в тигана, за да се сгъсти сосът. Варете всичко 2 минути. След това разредете 1 с.л. царевично нишесте във вода. Изсипете сместа към зеленчуците в тигана. Добавете още малко вода. Разбъркайте и гответе всичко, докато се сгъсти. Поднесете бомбичките, пълнени с говеждо месо, с този ароматен зеленчуков сос.
Да ви е сладко!