Инфаркт и инсулт – за какво не ни казват лекарите. ДВА важни продукта, за които малко хора знаят.

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Инфаркт и инсулт – за какво не ни казват лекарите. ДВА важни продукта, за които малко хора знаят.
10333
Инфаркт и инсулт – за какво не ни казват лекарите. ДВА важни продукта, за които малко хора знаят.

Инфарктът на миокарда е истински бич за съвременното човечество. Обикновено след такова състояние по сърцето остават белези, които много трудно зарастват. Да, и самият сърдечен мускул изисква дълъг период на възстановяване, всяка физическа активност е противопоказана

Малко хора знаят, че в етапа на оздравяване след инфаркт или инсулт процесът, наречен ангиогенеза , играе решаваща роля 

С прости думи, ангиогенезата е процес, при който нови кръвоносни съдове растат в определени органи или тъкани на нашето тяло. Между другото, именно благодарение на ангиогенезата раковият тумор се размножава и създава нови кръвоносни мрежи. Но в същото време този процес играе и положителна роля, например за възстановяване на увредена област на сърцето или мозъка. За съжаление, лекарите никога не казват на пациентите си за това.

Вече са проучени много храни, които влияят на ангиогенезата. Най-интересното е, че някои могат да увеличат ангиогенезата (например да ускорят възстановяването на сърцето след инфаркт), без да провокират риска от рак. Също така, редовната им употреба помага да защитим тялото си от различни заболявания.

Трите най-полезни продукта, от които имаме толкова голяма нужда.

Бета глюкан

Ечемикът е една от най-древните зърнени култури, използвана за приготвяне на бира, хляб и течни ястия. Съдържа много фибри, които понижават нивата на холестерола в кръвта. Въпреки това, сред биологично активните вещества си струва да се отбележи бета глюкан, който активира ангиогенезата и насърчава растежа на нови кръвоносни съдове в органите.

В Италия учени от Института по наука за живота изследват ефектите на ечемика върху клетките на човешките кръвоносни съдове, растящи в изолирана култура, както и върху сърцата на мишки, претърпели инфаркт на миокарда. Изследователите създават специална паста, обогатена с бета-глюкан, и я дават на опитни мишки.

Резултатите удивиха всички: сред животните, които ядоха бета-глюкан от ечемик, имаше два пъти по-висок процент на оцеляване след инфаркт в сравнение с други мишки. По-късно учените установиха, че именно бета глюканът повишава ангиогенезата в сърцето. Новите кръвоносни съдове имаха защитен ефект върху органа и допринесоха за елиминирането на щетите, причинени от инфаркт.

Учените също установиха, че простото добавяне на ечемичен бета-глюкан към питейната им вода е достатъчно, за да поддържа здрав сърдечен мускул при мишки.

Храни, богати на кверцетин

Кверцетинът е биологично активно вещество, което има стимулиращ ефект върху ангиогенезата на фона на гладуване на тъканите с кислород. Любопитно е, че кверцетинът инхибира възпалителния процес и туморната ангиогенеза при животни с рак на гърдата и лимфом и следователно действа в две посоки едновременно.

Двустранният подход служи като едновременна защита срещу онкология и сърдечни заболявания.

Къде има много кверцетин? В горната част на списъка са елдата, лукът и каперсите . Следват боровинките, ябълките, зеленият чай и тъмното грозде.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft