За възстановяване на костите и превенция на остеопорозата , редовната консумация на фурми може да има значително положително въздействие върху здравето на костите и ставите.
Фурмите са богат източник на важни минерали, като бор, селен, манган, мед и магнезий, които допринасят за подхранването на костите и укрепването на тяхната структура.
Тези хранителни вещества са ключови за поддържане на костната плътност и предотвратяване на остеопороза, състояние, което причинява намалена костна маса и повишен риск от фрактури.
Снимка: pixabay
Научните изследвания потвърждават ролята на тези минерали за здравето на костите.
Например, проучване, публикувано в Journal of Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2017), показва, че фурмите съдържат високи нива на магнезий и бор, които са свързани с подобрена минерализация на костите и намален риск от остеопороза.
Д-р Джеймс Дюк, автор на няколко книги за хранителната медицина, посочва, че „фурмите са естествен източник на минерали, които могат да помогнат за укрепване на костите, особено при хора в рискови групи, като например жени в менопауза“.
Снимка: pixabay
Особено се препоръчва консумацията на фурми по време на менопаузата, когато костите стават по-чувствителни поради хормонални промени, които ускоряват костната загуба.
Фурмите са полезни и за възрастните хора, чиито кости са по-податливи на счупване.
Според д-р Сара Готфрид, специалист по хормонално здраве, „включването на богати на минерали храни, като фурми, в диетата ви може да бъде част от превантивна стратегия за поддържане на здравето на костите“.
За оптимален ефект се препоръчва консумацията на няколко фурми на ден, в идеалния случай от три до пет, в зависимост от индивидуалните нужди и диетата.
Снимка: pixabay
Фурмите могат да се комбинират с други питателни храни, като ядки или млечни продукти, за да се подобри допълнително усвояването на калций и други минерали.
Въпреки това, преди да се направи съществена промяна в диетата, особено за хора със здравословни проблеми, е препоръчително да се консултирате с лекар или диетолог.
Редовното включване на фурми в диетата, заедно с балансирана диета и физическа активност, може да допринесе за дългосрочното здраве на костите и да намали риска от остеопороза.