Как да се храним, ако имаме бронхит

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Как да се храним, ако имаме бронхит
6861
Източник: framar.bg
Как да се храним, ако имаме бронхит

Бронхитът е възпаление, което засяга лигавицата на бронхите. Острият е предизвикан от респираторни вируси или микробна флора (стрептококи, пневмококи и др.).

Хроничният е неалергично възпаление, което се характеризира с нанасянето на необратими поражения на бронхиалната тъкан и постепенно нарушаване на кръвообращението и функциите на дихателната система.

За да бъде наистина успешно лечението на бронхит, е твърде важно спазването на хранителен режим, който намалява интоксикацията и ексудацията в бронхите, повишава защитните сили натялото, подобрява регенерирането на епитела на дихателните пътища.

Диетата компенсира загубата на витамини, белтъчини и минерални соли, щади сърдечно-съдовата система, стимулира стомашната секреция и процеса на кръвообразуване. Дневното меню е необходимо да съдържа високоенергийни продукти (около 3 000 ккал на ден), сред които голяма част пълноценни белтъчини с животински произход, а количеството на мазнините и въглехидратите да бъде в рамките на физиологичната норма.

Кои продукти са полезни при бронхит

Протеиновата храна (сирена, обезмаслена извара, различни меса, птици и риба) компенсира загубата на протеини при "влажна" кашлица.
Продукти с високо съдържание на калций (млечни) - предотвратяват развитието на възпалителни процеси.
Хранителни добавки с големи концентрации на омега-3 мастни киселини (черен дроб на треска, рибено масло).
Храни в които има много магнезий в състава (пшенични трици, покълнали зърна, слънчогледово семе, леща, тиквено семе, орехи, соя, грах, боб, сусам, банани, елда, маслини, домати, пълнозърнест или ръжен хляб, морски костур, камбала, сардини, херинга, скумрия) - допринасят за подобряването на общото здравословно състояние и за премахването на симптомите на бронхиална астма.
Продукти, които сбогати на витамин С (портокали, грейпфрут, лимони, пъпеш, гуава, малини) - повишават имунитета на организма и предотвратяват нарушаване на бронхиалната реактивност.
Билкови отвари (липа, бъз, мента, градински чай, анасон, чай с малиново сладко, чай от джинджифил) или горещо мляко с щипка сода и преварен мед (ако медът не е кипнал, предизвиква силна кашлица).
Прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове (от цвекло, моркови, ябълки, зеле) - увеличават процеса на диуреза и сполучливо пречистват организма.
Растителни продукти със съдържание на витамини А и Е (моркови, спанак, тиква, папая, броколи, авокадо, кайсии, маруля, аспержи, зелен грах, боб, праскови) - действат като катализатори на обменните процеси при бронхит.

Примерно меню

Първа закуска: плодов сок и ягодово суфле.
Втора закуска: няколко резена пъпеш или ягодоплодни.
Обяд: супа с черен дроб, печена риба в млечен сос.
Следобедна закуска: задушени моркови, цитрусов сок.
Вечеря: сок от тиква, салата от спанак, гулаш от миди.

Вредни продукти при бронхит

Консумацията на захар при наличие на бронхит създава много благоприятни условия за развитие на патогенни микроби.

Готварската сол, в която се съдържа голямо количество натрий, може да влоши бронхиалната проходимост и да предизвика неспецифична бронхиална хиперактивност.

Също така, е необходимо да се изключи или ограничи употребата на продукти-алергени (силни месни и рибени бульони, остри и солени храни, подправки, кафе, какао, шоколад), активиращи производството на хистамин, който е причина за появата на отоци и повишава секрецията на жлезите, допринася за развитието на бронхоспазми.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft