Най-вкусните турски десерти

вход през zajenata.bg
1067800
как да си направим локум

как да си направим локум

Турската наслада или локум (Lokum) е десерт, който най-често се произвежда от нишесте и захар, но в Близкия изток се проявява в различни форми – видове, направени почти изцяло от нарязани фурми, шам-фъстъци и лешници или орехи. Повечето от асортиментите на локума имат мека, желе-консистенция и често се ароматизират с розова вода, мастика или лимон. В Турция обикновено се опакова и консумира в кутии на малки кубчета поръсени с пудра захар, копра или прах от сметана за предотвратяване на слепването. Други популярни видове включват аромати като канела или мента. В процеса на производство може да се използват и други добавки, служейки като емулгатор.

Локумът е започнал да се произвежда в Османската империя през 15 век. Първоначално, мед и меласа, са били използвани като подсладители, и вода и брашно за свързващи агенти. Турските думи lokma и lokum идват от арабски لقمة luqma „залък“ или „хапка“.

* 1.2 кг захар
* 180 г нишесте
* 1.4 л вода
* лимонтозу
* пудра захар

Разбъркват се всички продукти. Сместа се слага на огъня и се бърка с дървена лъжица. Когато се посгъсти, се прибавя малко лимонтозу и бъркането продължава. Сместа е готова, ако при стискане не се лепи между пръстите. Изсипва се в тава и се нарязва като изстине напълно. Всяко парче се овалва в пудра захар.

1
2
3 4 5 6 7 8 9 10
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft