Най-вкусните турски десерти

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Как се приготвя сютляш - мляко с ориз
1067758

Как се приготвя сютляш - мляко с ориз

Сютляш е ястие, приготвено от ориз, който се смесва с вода или мляко, а понякога и други съставки. Различни варианти се използват за десерти или вечери. Когато се използва като десерт, то обикновено се комбинира с подсладител. Оризовите пудинги са открити в почти всички области на света. Рецептата може значително да се различава дори в рамките на една единствена държава. Различните видове оризови пудинги варират в зависимост от подготовката, методи и подбраните съставки. Следните съставки нормално се срещат в пудингите с ориз:

* ориз (къси или дълги зърна бял ориз, кафяв ориз, черен ориз, басмати, или Жасмин ориз)
* мляко (пълномаслено мляко, кокосово мляко, сметана или кондензиран)
* подправки (индийско орехче, канела, джинджифил т.н.)
* аромати (ванилия, портокал , лимон, шам-фъстък, розова вода т.н.)
* подсладител (захар, кафява захар, мед, подсладено кондензирано мляко, плодове или сиропи )
* яйца

Сютляш (Турски < sütlaş < sütlü като „ориз с мляко“) се получава от варената смес на горещо или студено мляко с ориз гарнирано най-често с канела. Може да бъде подсладен със захар или пекмез или не.

* 1 л прясно мляко
* 1 с.л. масло
* 1 с.л. настъргана кора от лимон
* 1 ванилия
* 1 пръчица канела
* 1/2 ч.л. сол
* 250 г ориз - кръглозърнест
* 50 г шамфъстък
* 50 г кедрови ядки
* 100 стафиди
* 75 г масло
* 75 г захар
* 4 бр. жълтъци
* 4 бр. белтъци

В тенджера се слагат млякото, солта, канелата, ванилията, лимоновата кора и измитият ориз. Слага се на котлона да заври, като се бърка. На слаб огън се оставя да поеме, около 25-30 минути. Изважда се канелата и се оставя да изстине. Прибавят се счуканите кедрови ядки и шамфъстъка и стафидите.
Маслото се разбива със захарта на пяна, добавят се жълтъците, като се продължава да се бие. Сместа се добавя към изстиналият ориз. Белтъците се разбиват на сняг и също се объркват с ориза.
Намаслява се форма за кекс или формички за суфле, или малки гювечета, сместа се изсипва в нея и се изравнява. Пече се на 180 С, докато при разклащане сместа не се раздвижва, най-малко 30 минути. Обръща се в поднос за сервиране, което е трудно - това е предимството на формичките, може да се сложи направо на трапезата. Консумира се както топло, така и студено, например с плодове.

1 2 3 4 5 6 7
8
9 10
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft