Най-вкусните турски десерти

вход през zajenata.bg
1067752

Как се прави ашуре

Ашуре (на турски: Aşure) или Пудинг на Ной е турски десерт, направен от смес, състояща се от зърна, плодове и ядки. Ашурe е част от кулинарната традиция на Турция, както и на много от съседните страни.

Неговата история разказва, че когато Ноевият ковчег спрял на суша до планината Арарат в североизточна Турция, Ной и семейството му отпразнувало със специална трапеза. Тъй като продуктите им се били почти изчерпали, от това което било останало (главно зърнени храни, сушени плодове и други подобни) сварили и образували една голяма пудинг смес, това, което сега наричаме ашуре. Въпреки това, по традиция, тази смес се готови за Деня на Ashura, който се отбелязва края на битката при Кербала. Следователно, участието на Ной в измислянето на тази смес може да се оспорва.

Традиционно ашуре се прави в големи количества, за да се отбележи пристигането на ковчега и се раздава на приятели, роднини, съседи, колеги, съученици и т.н., без отношение към религията или убежденията на получателя, т.е. като символ на мир и любов. Ашуре традиционно се консумира и по време на студените месеци на годината, тъй като е богат на калории десерт, но днес се приготвя и целогодишно.

Традиционно за него се казва, че са необходими най-малко седем съставки. Сред тях са: пшеница, ориз, боб, грах, захар (или друг подсладител), сушени плодове и ядки, въпреки че има много варианти. В някои се прибавя портокал и лимонова кора, за да се добави дълбочина на сместа. Подправки като сусам, нар ядки, и розова вода, както и канела се поставят също на края преди сервиране. Има предание, че ашуре съдържало дори и леща.

* 2 ч.ч. жито
* 1 ч.ч. леблебия
* 5 ч.ч. захар
* 1 ч.ч. боб
* 15 ч.ч. вода
* 1/2 ч.ч. ориз
* 1 ч.ч. стафиди
* 1 ч.ч. сушени кайсии, нарязани на кубчета
* сушени сливи
* 1 ч.ч. сушени смокини, нарязани
* 1 бр. портокал

За украса:

* счукани орехи, шам фъстък, канела и зърна нар

Житото, боба, леблебията и стафидите се измиват и се слагат в отделни купи с вода да набъбнат за 1 нощ. На другия ден житото се цеди и се слага в голяма емайлирана тенджера с 15 чаши вода да се свари. Обира се пяната. Боба и леблебията също се цедят и се варят по отделно. Оризът се измива и се добавя към житото. Житото трябва да къкри около 4 часа и половина на тих огън за да омекне добре. След като житото се свари и се получи гъста чорба се добавят захарта, леблебията и боба. Добавя се и добре измитата и нарязана на парченца портокалова кора, кайсиевите кубчета, сливите и стафидите. Къкри до готовност - трябва 2-3 пъти всичко да кипне. След като се свали от огъня може да се добавят и ябълки нарязани на кубчета, ядки по желание (орехи, лешници, бадеми).

След като се свали от огъня се добавят смокините, разпределя се в купички и след като изстине се украсява. Украсява се с канела, орехи, нар, по желание се поръсва с розова вода.

1 2 3 4 5 6
7
8 9 10
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft