Най-вкусните турски десерти

вход през zajenata.bg
1067759

Как се приготвя халва

Халвата (halawa, haleweh, ħelwa, halvah, halava, helava, helva, halwa, aluva, chałwa; на арабски: Halawa / ‏حلاوة‎ / ḥalāwa; гръцки: Χαλβάς; турски: Helva) e сладкарско изделие, което произлиза от Индия и Централна Азия. Халвата е позната и в Предна Азия, Северна Африка, Югоизточна Европа и Източна Европа и при евреите. Тя е родствена с бялата нуга.

Основната маса на халвата се състои от сусам, захар, пчелен мед и растително масло. Смесват се фъстъци, орехи, какао, бадеми или шамфъстъци. В Турция най-разпространена е tahin-helva, в България – тахан халва. В различни страни халва се прави и от брашно, грис или слънчогледови ядки. В Индия халва се прави и от зеленчуци.

Халвата е лакомство, което хората, които целят да отслабнат, не си позволяват често, но специалистите по хранене твърдят, че тя подмладява и съживява организма, укрепва нервната система и подобрява кръвообращението. Халвата е богата на протеини, натрий, калий, калций, мед, магнезий, желязо, цинк, фосфор и мастни киселини.

* 280 г захар
* 100 мл вода
* сокът от 1/2 лимон или 1/4 ч.л. лимонтузу
* 340 г тахан
* есенция по желание - ванилия, кафе, шоколад, кардамом и т.н.

Водата, захарта и лимоновия сок се слагат в тенджерка и се загряват до 115 С. Ако нямате термометър, за да измерите - капка от сиропа пусната в съд със студена вода трябва да е мека и след изваждане от водата се сплесква за няколко секунди. Този сироп се сваля от огъня, добавя се есенцията и се оставя да изстине за няколко минути. През това време се загрява тахана до 50 С (може и в микровълнова - 1 минута на 800Вт). Смесват се сиропа и тахана и се разбърква добре.
Топлата смес се изсипва върху намазнена и покрита с хартия за печене тавичка или пластмасова кутия. След като изстине на стайна температура се затваря плътно се оставя в хладилник за поне 36 часа (през това време се образуват захарните кристали). Реже се студена, с остър нож. Увита в домакинско фолио, халвата може да се съхранява няколко седмици.
 

1 2
3
4 5 6 7 8 9 10
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft