В народните рецепти често се споменава „ свинска мас , измита в девет води “. По-старите поколения твърдят, че тя е чудодейна съставка за кожа, рани и дори сладкиши.
Но какво всъщност означава „измиване“ или „изплакване“ и има ли някаква наука зад тази традиционна процедура? Дали наистина става дума за по-здравословна, по-чиста мазнина или просто за поредния кухненски мит, оцелял благодарение на баби и стари книги с рецепти?
Какво всъщност означава „измита в девет води“?
Когато свинската мас се разтопява (най-често от сланина/бекон), в нея остават малки частици протеин, примеси и части от месото, което може да повлияе на вкуса, миризмата и срока на годност.
Традиционното „измиване в девет води“ всъщност означава, че меката, вече разтопена мас, се измива многократно с гореща или студена вода - като се разбърква и охлажда - докато водата остане бистра.
Целта на този процес не е магия, а премахване на остатъците от протеини и сол, което прави маста по-неутрална, без мирис и по-дълготрайна.
Има ли научен смисъл?
От научна гледна точка, „измиването в девет води“ има ограничен ефект. Водата не може да премахне мазнините (защото мазнините не са разтворими във вода), но може да премахне водоразтворими вещества – предимно малки количества протеини и примеси, които биха могли да ускорят развалянето.
Така че отчасти има смисъл, защото измитата мас може да бъде по-стабилна и неутрална по миризма. Числото „девет“ обаче няма химическо оправдание - то е чиста символика. В народните обичаи девет често се е използвало като „свещено число“, означаващо цялостност или завършеност. На практика вече две до три изплаквания дават същия резултат като „девет“.

Снимка: MoDaVi Art/Shutterstock
А какво казват диетолозите?
Свинската мас отдавна е „неподходяща“ в света на храната, но през последните години преживява реабилитация. Въпреки че съдържа наситени мазнини, тя има и добри количества мононенаситени мастни киселини (подобни на тези, които се намират в зехтина). Използвана умерено, тя може да бъде част от балансирана диета - особено ако е от здрави, домашни животни.
Не се препоръчват индустриални мазнини, маргарин и пържена мазнина, която е окислила. Ако маста се разтопи у дома и се съхранява в чист, сух буркан в хладилник, тя може да издържи месеци без проблеми.
В козметиката и народната медицина
Измитата мас някога е била използвана като основа за мехлеми и кремове - с мед, невен, прополис, жълт кантарион. Поради плътната си структура и способността си да задържа влагата, тя е била отлична за суха и напукана кожа. Днес знаем, че самата мас няма лечебен ефект, а действа като защитен слой, който помага на билковите активни вещества да проникнат по-добре в кожата.

Снимка: Мадлен Щайнбах/Shutterstock
Истина или мит?
Така че не е мит, но не е и магия. Свинската мас, измита в повече вода, наистина става по-чиста, по-ярка и по-стабилна, но числото девет е символично, а не научно. Ако е правилно приготвен и съхраняван, такъв мехлем може да бъде полезен както в кухнята, така и в натуралната козметика.
С други думи, нашите баби не са били експерти по химия, но интуитивно са знаели какво правят.
„Измито в девет води“ означава многократно измиване с разтопена мазнина за отстраняване на примеси. Няма нужда от девет измивания, три са напълно достатъчни.
Тази мас има по-неутрален мирис, по-стабилен е и е подходящ за сладкиши и мехлеми. Свинската мас, използвана умерено, може да бъде част от здравословното хранене.














