Какво е „миризмата на старост“ и как да се отървем от нея? Експерт по дълголетие твърди, че само една храна помага

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Какво е „миризмата на старост“ и как да се отървем от нея? Експерт по дълголетие твърди, че само една храна помага
220
Източник: За Жената
Снимков материал: pixabay.com
Какво е „миризмата на старост“ и как да се отървем от нея? Експерт по дълголетие твърди, че само една храна помага

Миризмата на старите хора “ е съвсем реална миризма, която не може да се отмие, но експерт по дълголетие твърди, че една храна може да помогне на възрастните хора да възвърнат свежестта си.

Това е миризма, която мнозина веднага разпознават: застояла, мазна и странно кисела. Тази отличителна миризма обаче няма нищо общо с лоша хигиена.

миризма старост

Тази специфична миризма се причинява от съединение, известно като 2-ноненал.  Снимка: Profimedia

Учените са открили, че „миризмата на старост“ е резултат от действителен химичен процес, който се развива с възрастта. Лесли Кени , основател на компанията Oxford Heltspan, обаче заяви пред „ Дейли Мейл “, че консумацията на гъби до четири пъти седмично може да помогне за премахването на тази миризма.

Как се получава „миризмата на старост“?

Тази специфична миризма се причинява от съединение, известно като 2-ноненал, което се образува , когато омега-7 мастните киселини в естествените масла на кожата (известни като себум) се разграждат чрез окисляване .

С напредване на възрастта телата на хората произвеждат по-малко антиоксиданти, които обикновено предпазват липидите на кожата от разграждане.

В същото време обновяването на кожните клетки се забавя, което позволява натрупването на 2-ноненал, химично съединение, което след това остава върху кожата за по-дълго време. Феноменът е документиран за първи път в японско проучване от 2010 г., което показва, че 2-ноненал се среща изключително при хора над 40 години, независимо от пола или личните хигиенни навици.

възрастна и млада жена

Феноменът е документиран за първи път в японско проучване от 2010 г.  Снимка: Shutterstock

„Това беше първото проучване, което показа, че тази специфична „стара миризма“ се развива по-късно в живота“, каза Лесли, предприемач в областта на дълголетието.

„Все едно тези кожни масла „ръждясват“. И проблемът се усложнява, защото по-възрастните хора просто не обновяват кожните си клетки толкова бързо, колкото по-младите. Това означава, че „ръждясалата“ кожа се натрупва и отделя още по-силна миризма.“

Тази миризма често се задържа по кожата, дрехите и спалното бельо и дори най-щателното къпане или почистване не може да я премахне напълно. Гъбите обаче биха могли да предложат обещаващо решение. Две редки съединения, открити в тях: ерготионеин и спермидин, действат вътрешно, за да предотвратят образуването на 2-ноненал.

гъби в купа
Лесли Кени, основател на Oxford Heltspan, обаче заяви пред Daily Mail, че консумацията на гъби до четири пъти седмично може да помогне.  Снимка: Shutterstock

Решението е в гъбите.

„Гъбите са перфектната храна за борба с тази миризма“, казва Лесли Кени.

Той препоръчва редовната им консумация, в идеалния случай три до четири пъти седмично, като част от балансирана диета. Ерготионеинът е естествена аминокиселина и мощен антиоксидант, който предпазва мазнините в кожата от разграждане до 2-ноненал.

миризма на старост

„Все едно тези кожни масла „ръждясват“.“  ​​Снимка: Shutterstock

В клинично проучване, публикувано в Journal of Traditional and Complementary Medicine , 80 възрастни на възраст от 50 до 79 години са приемали екстракт от гъби всеки ден в продължение на четири седмици.

Участниците бяха разделени в четири групи, които приемаха 0, 50 mg, 500 mg или 1000 mg дневно. Резултатите показаха ясни подобрения в лошия дъх, миризмата на тялото и миризмата на възглавницата, особено в групата с най-висока доза. Важно е да се отбележи, че не са наблюдавани странични ефекти при хора, които редовно консумират гъби.

консумация гъби

Участниците бяха разделени в четири групи, които приемаха 0, 50 mg, 500 mg или 1000 mg дневно. Резултатите показаха ясни подобрения в дъха, телесната миризма и миризмата на възглавницата, особено в групата с най-висока доза.  Снимка: Shutterstock

„Екстрактът от гъби директно инхибира производството на токсични миризливи съединения в организма“, заявяват изследователите в доклада.

Наблюдавано е и намаляване на нивата на амоняк и метилмеркаптан, съединения от червата, известни с неприятните си миризми. Лабораторни тестове показват, че екстрактът помага за разграждането на тези серни странични продукти до форми без мирис, като ефективно неутрализира неприятните миризми.

В друго проучване, публикувано в списанието „ Food Chemistry “, изследователи от университета в Турку, Финландия, анализираха естествените миризми в дивите скандинавски гъби. Те откриха химикали като (E)-2-ноненал, който е свързан с телесната миризма, развиваща се с възрастта. Те също така откриха, че гъбите съдържат вещества, които могат да блокират процесите в кожата, отговорни за тези миризми.

„Ароматните съединения в гъбите идват от линолова киселина, същата мастна киселина, която се разгражда до 2-ноненал в човешката кожа“, установяват авторите на изследването. „Тези ядливи гъби съдържат естествени механизми за регулиране на този процес на разграждане.“

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft