Как се правят катми

вход през zajenata.bg
1502370

Катми по родопски

2 яйца
1 кофичка(370 гр) кисело мляко
1 кофичка (370 гр) вода
1 щипка сол
1 ч.л. захар
1/2 кубче мая за хляб или мая от пакетче,
брашно, около 450 гр, така че сместа да е по-гъста от боза

Начин на приготвяне:

Първо се разбиват яйцата в дълбок съд, слага се солта и захарта. Разбива се киселото мляко, както е в кофичката и след това се сипва и разбърква едновременно с яйцата. Добавя се и кофичката хладка вода. Може да разбивате с пасатор – „ръката на татко“, става по пухкаво и бързо. Брашното е добре за се пресее, за да стане по-пухкаво, разбърква се с маята, ако е суха от пакетче. След това постепенно се добавя към мокрите съставки. Тестото се оставя да втаса на топло, за около половин час – 40 минути. Видът му, че е готово за работа, ще разберете по множеството мехурчета по повърхността и видимо по голямото количество, което изглежда, спрямо първоначалното.

Катмите могат да се изпекат на сач или на тиган, за предпочитане тефлонов.

Загряваме котлона на 5-та степен, след това намаляваме на 4-та степен и капваме по капка мазнина, като разстиламе по дъното накланяйки тигана. Взимаме черпак, според големината му ще е големината и на катмите, за предпочитане е среден или голям и изсипваме по черпак в тигана. Катмите се пекат на умерен огън.

Когато по катмата започнат да се излизат навсякъде мехурчета или по точно дупчици и повърхността се постегне достатъчно видимо, катмата се обръща и се пече и от другата страна до готовност. Обръщането става или с друга чиния, която се слага наопаки върху катмата и тигана се обръща, а после се връща обратно със суровата част отдолу, или с голяма плоска решетъчна лъжица.

Катмите се слагат в чиния за сервиране, една върху друга, с една и съща страна, като може да се намазват с масло помежду си, а за тези, които обичат да не е толкова мазно – не се слага масло.

Сервират се горещи, със сладко, мед, сирене, според вкуса.

Айрян, топло мляко или билков чай и кафе са другите добавки за перфектна закуска.

1 2 3 4 5 6
7
8 9
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft