Кога да слагаме киселото зеле-Ако направите това, зелето ще е твърдо, а саламурата бистра през цялата зима!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Кога да слагаме киселото зеле-Ако направите това, зелето ще е твърдо, а саламурата бистра през цялата зима!
Кога да слагаме киселото зеле-Ако направите това, зелето ще е твърдо, а саламурата бистра през...
2932
Кога да слагаме киселото зеле-Ако направите това, зелето ще е твърдо, а саламурата бистра през цялата зима!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

По това време на годината трудолюбивите домакини започват подготовката си за зимата - време е да купите хубаво зеле и да го мариновате както трябва. Ако не искате зелето да омекне или да стане твърде кисело, следвайте изпитаните съвети на опитни домакини, които се занимават с тази работа от десетилетия.

Основни правила за нарагане на кисело зеле

- Изчислете количеството зеле според бидона .

Теглото на зелето (в килограми) трябва да е половината от обема на бидона (в литри). Например: бидон от 30 литра - 15 кг зеле.

- Количеството сол трябва да е точно. Необходими са ви 4% морско сол спрямо количеството вода. Ако имате 16 литра вода, добавете 650 г сол.

-Слага се коренче хрян, разрязано на четвъртинки, или две коренчета да половинки

-Един кочан сурова царевица 

-Ако искате да се оцвети в розово-лилаво, или половин малка червена зелка, или обелена глава сурово цвекло

- Най-доброто време за мариноване на зеле е началото на ноември - тогава температурата е идеална, от 15 до 20 градуса, което позволява правилно ферментиране и добър вкус.

Приготвяне на бидона и зелето

Зелето трябва да е твърдо и здраво, без повредени листа. В средата на корена направете кръстосан разрез с дълбочина около 2 см и притиснете главите възможно най-плътно една към друга, така че да са подредени възможно най-плътно. Поставете нарязаните половинки или четвъртинки от зелето в пролуките между главите и се уверете, че входът към кранчето остава свободен.

Приготвяне на саламура

В голяма тенджера разтворете 200 г сол в 5 литра топла вода. Изсипете получения разтвор в бъчвата, след което повтаряйте процеса, докато се напълни. Зелето трябва да е изцяло потопено през цялото време - затова го притиснете с летви, поставени напречно под ръба на бидона.

През първите 15 дни прецеждайте зелето всеки ден. След това през следващите 15 дни - през ден.

Наливането означава, че водата се източва през чешмата и се връща обратно отгоре в бидона, за да се смеси равномерно саламурата и да се предотврати разваляне. Ако нивото на водата спадне, добавете подсолена вода в същото съотношение (4% сол).
След първия месец можете да преместите бидона в мазето, гаража или терасата, където температурата не пада под нулата. След това поливайте зелето веднъж седмично, а по-късно през седмица.

Как да поддържаме саламурата чиста

Успешното мариноване на зеле може да се разпознае по вкуса и външния вид на саламурата. Ако тя остане бистра и без бяла пяна, това означава, че сте направили всичко както трябва. Опитните домакини казват, че тайната е в правилното количество сол, редовното прецеждане и постоянното покриване на главите с вода. След 1,5 до 2 месеца, когато част от зелето се изразходва, можете да добавите нови глави. Те трябва да се поставят по-дълбоко в бидона, за да се вкиснат по-късно и да се запазят по-дълго през зимата.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft