Кога да сложим яйцата, ако искаме да са перфектно сварени

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Кога да сложим яйцата, ако искаме да са перфектно сварени
50097
Кога да сложим яйцата, ако искаме да са перфектно сварени

Оказва се, че компетентно варенето на яйца е цяла наука! Много домакини използват различни трикове, когато варят яйца: добавят сол, оцет или правят малка пункция. Няма смисъл обаче да правите всичко това, ако не разбирате тънкостите на самия процес. Ще ви кажем как да готвите яйца правилно, за да са винаги перфектни.

Как да готвя яйца правилно

Някои домакини добавят сол във водата, така че стените на черупката да се укрепят и да не се напукат. Само че не работи! Много готвачи добавят малко сол към водата, но правят това не заради целостта на черупката , а заради вкуса.

 

Солта може леко да проникне през твърдата обвивка и да промени вкуса на белтъка. Опитайте да сварите яйца със или без сол - ще видите разликата. Изберете тези, които са по-вкусни за вас и след това решете дали имате нужда от сол или не.

Други домакини добавят оцет към водата с мисълта, че това определено ще помогне на яйцата да не се напукат. Уви обаче! Не работи и по този начин. Оцетът предотвратява изтичането на протеина след образуването на пукнатината . Така че не може да се каже, че тук той е напълно безполезен.

Друг популярен начин за предотвратяване на напукване на яйца е да се направи малка пробивка на черупката в областта на въздушния джоб. Много хора вярват, че яйцата се напукват поради внезапната промяна на температурата, ако яйцата се хвърлят във вряща вода. Това обаче не е така.

Известният кулинарен експерт Артър Льо Куин учи, че яйцата се напукват само от факта, че се удрят едно в друго тенджера. Когато водата заври, тя хвърля яйца по метални стени, което често води до пукнатини. Знаейки това, вече можем да разберем как да предотвратим това.

Най-сигурният начин е внимателно да се контролира температурата на водата . Трябва да е при 80–85 ° C и не повече . Ако това не е възможно, тогава можете да изберете тиган с дебело дъно, яйцата никога няма да скачат в него. Най-вкусните яйца обаче не се получават във вряла вода!

Как да сварите рухки яйца

 

Доведете температурата на водата до 80–85 ° C, в този момент ще започнат да се появяват малки въздушни мехурчета . Поставете яйцата внимателно във водата, не ги хвърляйте. Варете големи яйца за 4 минути, средни - 3,5.

Поставете готовите яйца на специална стойка, отрежете горната част на черупката с нож. Можете да поставите малко парче масло върху тях

Как да сварите твърди яйца

Преди да заври, яйцата трябва да се търкалят малко на масата . Това е, за да се позиционира жълтъкът идеално центриран. След това внимателно поставете яйцата във вода при 80–85 ° C. Не забравяйте, че можете да добавите сол за вкус.

Когато заврят, от време на време обръщайте яйцата с лъжица, за да задържите жълтъка в центъра. Трябва да врат точно 10 минути . След това всяко яйце трябва леко да се напука на масата и да напълните със студена вода съда. Това ще го хване в пространството между черупката и яйцето, което ще улесни почистването.

Ако цветът на повърхността на жълтъка е зелен, тогава яйцата се усвояват.

 

Не забравяйте да не варите яйца, които току-що са били в хладилника. Наскоро писахме, че яйцата изобщо не трябва да се съхраняват там . Освен това не трябва да ги слагате в студена вода и да не ги варите във вряла вода . По-добре да постигнете идеални 80–85 ° C.

 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft