Животът е пълен с изненади. И ние трябва да сме готови за тях. Всеки е имал такива ситуации, когато майка му неочаквано е пристигнала или приятел е дошъл на по кафе. Като гостоприемен домакин на къщата, ваша отговорност е да осигурите на госта си нещо вкусно . А за десерт е подходяща нашата идея перфектно. Готви се бързо и има страхотен вкус.
Яйца винаги има в хладилника, така че винаги може да го спретнем набързо. Яйцата придават на блата красив златист цвят. Всяко сладко или конфитюр е подходящо като пълнеж. Ако желаете, можете да направите по-сложен крем, за да направите рулото още по-добро. Готови ли сте да опитате?
![]()
Съставки
яйце 5 броя.
Сол 1 щипка
захар 120 g
Пшенично брашно 90 g
Бакпулвер 2 g
Слънчогледово олио 50 мл
Мляко 50 мл
Сладко от кайсии или по ваш вкус
подготовка
Отделете жълтъците от белтъците, добавете щипка сол и разбийте до пухкавост с миксер. Добавете 50 г захар и продължете да разбивате. Масата трябва да се удвои.
(637).jpg)
Разбийте белтъците в дълбока купа за 1 минута. Разделете останалата захар на 3 части и постепенно добавете към белтъците, като продължавате да разбивате, докато се получат стабилна пяна
(608).jpg)
Въведете жълтъците, като внимателно разбърквате сместа по посока на часовниковата стрелка със силиконова шпатула. Добавете пресятото брашно и бакпулвера
.jpg)
Комбинирайте мляко и слънчогледово масло. Към сместа добавете няколко супени лъжици яйчено тесто, разбъркайте и след това залейте с останалото тесто и смесете до гладкост.
.jpg)
Поставете тестото върху хартия за печене в тавичка. Разпределете равномерно и печете на 170 градуса за 30 минути.
.jpg)
Докато е още гореща, поставете блата върху чиста пергаментова хартия. Направете няколко плитки разреза по повърхността, намажете с мармалад или сладко каквото пожелаете, може и сметана или течен шоколад и навийте плътно. Когато изстине сложете в хладилника за 1 час
Деликатният блат може да се използва и за приготвяне на торти и други десерти. Той перфектно държи формата си.














