Открих тази рецепта за бомбички (или топчета) с бита сметана само преди няколко месеца в любимия ми кулинарен блог и оттогава сме я яли у дома безброй пъти.
Разбира се, сега преди празниците ги пека буквално "на конвейер".
Цялото ни семейство ги обожава. Невероятно крехки, меки и умопомрачително вкусни са!
Ще ви покажа моята любима рецепта за коледни сладки - Коледни бомбички с бита сметана :
Коледни бомбички с бита сметана
Нуждаем се от:
- 400 г обикновено брашно
- 260 г пудра захар
- 5 яйчни жълтъка
- 3 чаени лъжички амонячна сода (амониев бикарбонат) – ако нямате, използвайте обикновен бакпулвер или бакпулвер за меденки
- 6 супени лъжици студена вода
- 750 мл сметана за разбиване (33% масленост)
- 3 пакетчета втвърдител за сметана
- 100 г шоколад
- кокос за овалване
Процедура:
Разбийте захарта и 5-те жълтъка, докато се образува пяна.

Снимка: Youtube
Пресейте брашното върху работна повърхност и изсипете разбитата пяна от жълтъци в него.

Снимка: Youtube
Смесете 3 чаени лъжички бакпулвер (амонячна сода) и 6 супени лъжици вода - разбъркайте в чаша.

Снимка: Youtube
Постепенно изсипете към сместа върху работния плот и разбъркайте всичко заедно.
След като сместа се разбърка, омесете тестото с ръце до получаване на еднородно, гладко тесто, което след това разточете върху дъска на лист с дебелина 3 мм.

Снимка: Youtube
Изрежете кръгове от тестото.
Поставете кръгчетата върху тава за печене, покрита с хартия за печене.

Снимка: Youtube
Печете на 250 градуса за около 5 минути.
Докато са още топли, издълбайте дъното на топчетата.

Снимка: Youtube
Разбийте сметаната до твърди върхове (добавете втвърдителя).
След това напълнете всяко от двете полукълба с бита сметана и ги съединете.

Снимка: Youtube

Снимка: Youtube
Накрая потопете бомбичките първо в разтопен шоколад, а след това оваляйте в настърган кокос.

Снимка: Youtube

Снимка: Youtube
Да ви е сладко!

Снимка: Youtube

Снимка: Youtube
Най-вкусни са сладките, когато отлежат 1-2 дни, защото омекват от сметаната.

Снимка: Youtube

Снимка: Youtube














