Кюфтенцата сочни, сосчето - нежно като кадифе! Как да не си сипе човек допълнително от тази вкусотия:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Кюфтенцата сочни, сосчето - нежно като кадифе! Как да не си сипе човек допълнително от тази вкусотия:
Кюфтенцата сочни, сосчето - нежно като кадифе! Как да не си сипе човек допълнително от тази...
3444
Източник: За Жената
Кюфтенцата сочни, сосчето - нежно като кадифе! Как да не си сипе човек допълнително от тази вкусотия:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Свикнали сме да готвим и поднасяме кюфтетата предимно в доматен сос, но още по-вкусни стават, когато ги приготвите в кремообразен сос на основата на Бешамел.

Тази рецепта за Кюфтенца в кадифен бял сос е перфектният избор за бързо, но впечатляващо ястие, което ще впечатли всички около масата.

Комбинацията от сочни кюфтета и богат, кадифен сос създава хармония от вкусове, която е лесна за приготвяне и оставя трайно впечатление. Ето какво ви е необходимо:

Кюфтенца в кадифен бял сос

Продукти:

  • 500 г кайма (говеждо или смес)
  • 1 глава лук (ситно нарязана или настъргана)
  • 1 яйце
  • 2 супени лъжици галета (хлебни трохи)
  • 1 скилидка чесън (счукана)
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • Малко магданоз (ситно нарязан, по желание)
  • Олио за пържене
  • 30 г масло
  • 1 супена лъжица брашно
  • 400 мл прясно мляко (или 200 мл мляко и 200 мл сметана за готвене)
  • Бял пипер на вкус
  • Щипка индийско орехче (по желание)

Приготвяне:

1.

В купа смесете каймата, лука, яйцето, галетата, чесъна, солта, черния пипер и магданоза. Разбъркайте добре и оставете да престои 10 до 15 минути.

2. Оформете малки топчета (кюфтета) от сместа. Пържете ги в горещо олио от всички страни до златисто кафяво.

пържени кюфтенца

Снимка: Pinterest

Като алтернатива, запържете ги за кратко и ги оставете да къкрят в соса за по-здравословен вариант.

3. Разтопете маслото в тенджера на слаб огън. Добавете брашното и разбъркайте бързо, за да се получи леко тесто без бучки.

4. Постепенно добавете млякото (или комбинация от мляко и сметана), като бъркате непрекъснато, за да избегнете образуването на бучки. Гответе на слаб огън, докато сосът се сгъсти.

5. Подправете соса със сол, бял пипер и индийско орехче, ако използвате.

6. Добавете кюфтетата към готовия сос. Покрийте тигана и оставете да къкри на слаб огън още 10 до 15 минути, за да се смесят вкусовете.

кюфтенца в бял сос

Снимка: Pinterest

7. Сервирайте кюфтетата топли, поляти с кремообразния сос, за предпочитане с гарнитура от картофено пюре или варен ориз.

кюфтета в сос бешамел

Снимка: Pinterest

Преди поднасяне ги поръсете с пресен магданоз или нарязан пресен лук.

кюфтенца в бял сос

Снимка: Pinterest

Това ястие е идеално за семейни обяди или вечери, когато искате да приготвите нещо просто, но вкусно и елегантно.

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft