Свикнали сме да готвим и поднасяме кюфтетата предимно в доматен сос, но още по-вкусни стават, когато ги приготвите в кремообразен сос на основата на Бешамел.
Тази рецепта за Кюфтенца в кадифен бял сос е перфектният избор за бързо, но впечатляващо ястие, което ще впечатли всички около масата.
Комбинацията от сочни кюфтета и богат, кадифен сос създава хармония от вкусове, която е лесна за приготвяне и оставя трайно впечатление. Ето какво ви е необходимо:
Кюфтенца в кадифен бял сос
Продукти:
- 500 г кайма (говеждо или смес)
- 1 глава лук (ситно нарязана или настъргана)
- 1 яйце
- 2 супени лъжици галета (хлебни трохи)
- 1 скилидка чесън (счукана)
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
- Малко магданоз (ситно нарязан, по желание)
- Олио за пържене
- 30 г масло
- 1 супена лъжица брашно
- 400 мл прясно мляко (или 200 мл мляко и 200 мл сметана за готвене)
- Бял пипер на вкус
- Щипка индийско орехче (по желание)
Приготвяне:
1.
2. Оформете малки топчета (кюфтета) от сместа. Пържете ги в горещо олио от всички страни до златисто кафяво.
Снимка: Pinterest
Като алтернатива, запържете ги за кратко и ги оставете да къкрят в соса за по-здравословен вариант.
3. Разтопете маслото в тенджера на слаб огън. Добавете брашното и разбъркайте бързо, за да се получи леко тесто без бучки.
4. Постепенно добавете млякото (или комбинация от мляко и сметана), като бъркате непрекъснато, за да избегнете образуването на бучки. Гответе на слаб огън, докато сосът се сгъсти.
5. Подправете соса със сол, бял пипер и индийско орехче, ако използвате.
6. Добавете кюфтетата към готовия сос. Покрийте тигана и оставете да къкри на слаб огън още 10 до 15 минути, за да се смесят вкусовете.
Снимка: Pinterest
7. Сервирайте кюфтетата топли, поляти с кремообразния сос, за предпочитане с гарнитура от картофено пюре или варен ориз.
Снимка: Pinterest
Преди поднасяне ги поръсете с пресен магданоз или нарязан пресен лук.
Снимка: Pinterest
Това ястие е идеално за семейни обяди или вечери, когато искате да приготвите нещо просто, но вкусно и елегантно.
Да ви е сладко!