Лютеница с много зеленчуци
	2,4 кг зелени чушки (капии)
	1,2 кг червени чушки (капии)
	2,2 кг домати
	400 г зелени домати
	1,2 кг моркови
	1,2 кг картофи
	1,4 кг лук
	400 г карфиол
	200 г магданоз
	200 г листа от целина
	800 мл олио
	100 г сол
	100 г захар
	100 г червени люти чушки
Зелените и червените капии се измиват, почистват се от семената и дръжките, бланшират се за 2 минути във вряща вода и веднага се охлаждат. Смилат се с месомелачка. Червените домати се обелват и настъргват на ренде. Зелените домати се смилат. Морковите се бланшират 3 минути във вряща вода, охлаждат се и се смилат. Картофите се сваряват, обелват се и се смилат. Лукът се смила. Карфиолът се почиства от кочаните и зелените листа и се накъсва на мали парченца. Измива се, бланшира се 2-3 минути, охлажда се и се смила. Магданозът и листата на целината се почистват от дръжките, измиват се и се нарязват на ситно. Настърганите червени домати се поставят в тава и се сгъстяват при непрекъснато бъркане, докато намалят обема си с 2/3. Към тях се прибавят останалите продукти. Сместа се разбърква добре. Загрява се до кипене и е готова. Горещата смес се пълни в предварително затоплени буркани, които се стерилизират в продължение на 50 минути.


 
                             
                             
                             
                             
                             
                            







