Пикантна лютеница
	0 кг червени домати
	5 кг чушки
	500 г моркови
	500 г лук
	клонче чубрица
	2-3 съцветия копър
	1 връзка магданоз
	листа целина
	сол, черен пипер, кимион
	1- 2 с.л. захар
	200 мл олио
	оцет по желание
Добре измитите домати изрежете около дръжката, нарежете на парчета, смелете на машинката за месо заедно с морковите и сложете да врат. Прибавете и изчистените от семето и смлени сурови чушки, клончето чубрица и съцветията копър. Когато сместа намали обема си наполовина, добавете смлените лук и чесън и малко по-късно захарта. Щом сместа стигне необходимата гъстота махнете клончето чубрица и съцветията копър и добавете солта, олиото и по желание оцет. След като поври още няколко минути, махнете от огъня и напълнете бурканчетата. Стерилизирайте 35-40 минути.
От същата смес може да се направи пикантно пюре. Отделя се част от готовата смес и се минава през машинката за отделяне на семена и люспи. Доварява се още малко, за да сгъсти и се прибавят черен пипер и кимион на вкус. Пълнят се бурканчетата и се стерилизират 35-40 минути.


 
                             
                             
                             
                             
                             
                            







