Българската мекица се оказа по-популярна от емблематичния мексикански такос според актуалната класация на „Тейст Атлас“ – един от най-престижните кулинарни пътеводители в света. Според последните данни, мекицата заема престижното седмо място , докато такосът е на осемнадесета позиция сред 20-те най-популярни ястия.
Класирането се променя динамично, тъй като зависи от потребителските оценки и броя на гласовете, но успехът на мекицата показва засилващия се интерес към българската кухня в международен план.
Как „Тейст Атлас“ описва мекицата?
Според платформата, мекицата е едно от най-популярните традиционни български ястия, което обикновено се сервира на закуска.
Кои ястия изпреварват мекицата?
Сред ястията, които в момента заемат по-предни позиции в класацията, са италианската фонтина (традиционно сирене), суши, гръцки десерт и дюнер, но в хлебче, а не в познатата ни тънка питка .
Други български ястия в „Тейст Атлас“
Освен мекицата, платформата включва и други български кулинарни шедьоври, сред които:
✅  Баница 
✅  Панагюрска луканка 
✅  Банска капама 
✅  Пататник 
✅  Филе „Елена“ 
✅  Торта „Гараш“ 
✅  Рибена чорба 
✅  Вино сорт „Мавруд“ 
Българската кухня в световната гастрономия
Според друга класация на същия сайт, българската кухня е класирана на 33-то място сред 100-те най-добри в света . Това проучване е базирано на 477 000 потребителски оценки за 15 400 храни , опитани в България.
Сред задължителните ястия, които чужденците трябва да опитат у нас, се нареждат:
Освен това, „Тейст Атлас“ предоставя и списък с най-добрите ресторанти в България, които предлагат тези традиционни ястия.
Българската кухня – все по-разпознаваема в света
Признанието на българската мекица в престижната класация е поредното доказателство, че българската кухня набира популярност по света. От векове нашите традиционни ястия съчетават уникални вкусове, натурални продукти и майсторски техники на приготвяне.


 
                                            
                                        




 
                                         
                                         
                                         
                                        







