за маринатата:
	750 мл червено вино
	2 моркова
	1 голяма глава лук, нарязана на ситно
	3 скилидки чесън
	1 с. л. сушени манатарки
	1 щипка мащерка
	1 дафинов лист
	1 ч. л. смлян черен пипер
	за пилето:
	1 петел или голямо пиле, нарязано на порции
	100 г краве масло
	2 с. л. олио
	1 с. л. брашно
	за гарнитурата:
	500 г гъби
	200 г бекон, нарязан на кубчета
	200 г дребен лук, обелен
	1 скилидка чесън, нарязан на ситно
	магданоз, нарязан на ситно
	1 щипка захар
	сол на вкус
	черен пипер на вкус
	От предната вечер се смесват всички продукти за маринатата и месото се слага да престои в нея 12 часа в хладилника.
	Месото се подсушава, зеленчуците и маринатата се запазват.
	Загряват се половината от маслото и олиото и в тях се запържва месото от всички страни. Прибавят се зеленчуците от маринатата и се разбъркват на огъня около 5 мин. Слага се брашното и се разбърква още 5 мин. Налива се течността на маринатата и щом всичко заври, ястието се покрива с капак и се слага в загрята на 200°С фурна за 1,5-2 часа.
	През това време се приготвя гарнитура. В останалата загрята мазнина се слага беконът и лукчетата. След 3-4 мин. се прибавя захарта, сол и пипер на вкус и 1-2 с.л. вода. След като се изпари водата, се добавят гъбите и се разбъркват 4-5 мин.
	Когато петелът е готов, към соса се прибавят чесънът и магданозът.
	Ястието се сервира с гарнитурата и сварена паста или картофи.

                                
                            
                                
                                
                                
                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                








