Както много хора правят, вероятно също измивате суровото пилешко, преди да го сготвите. На първо място, изглежда, че миенето е адекватно, за се избегне потенциалното замърсяване, причинено от храната.
Според професор Дженифър Kуинлан от университета Дрексел, когато си купите замразени пилета, тя вече имат Салмонела или Кампилобактер или дори и двете.
Когато миете замразеното пиле, вие вероятно разпространявате бактериите из цялата кухнята, както и върху вас. Това е така, защото водата, която се използва за измиване на пилето не е достатъчно гореща, за да убие микробите.
Обикновено хората са склонни да измият замразеното пиле, за да почистят видимата мръсотия, от потенциалните бактерии и т.н. Въпреки това, чрез измиването на пилето, бактериите действително се разпространяват върху мивката и околностите през процеса на аерозолизация. Следователно, недейте да се излагате на този риск, защото готвенето при висока температура ще унищожи всички бактерии.
Най-сигурният начин да се отстранят всички видими замърсявания е с хартиена кърпа. Просто избършете пилето с хартиената кърпа и веднага след това започнете да го приготвяте.
Статистически погледнато, масово пациенти са диагностицирани със замърсяване, причинено от Салмонела или Кампилобактер и доста често замърсяването се дължи именно на измиването в кухненската мивка на замразено/охладено пиле.