Мързеливо козуначе без месене- грехота е да не си направиш за този Великден

вход през zajenata.bg
За Жената
Мързеливо козуначе без месене- грехота е да не си направиш за този Великден
119747
Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-69384-%D0%9A%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B8_%D0%B1%D0%B5%D0%B7_%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5
Мързеливо козуначе без месене- грехота е да не си направиш за този Великден

Великден наближава, а с него и приготвянето на така обичаните от всички козунаци. Тази година ще е грехота да не пробвате да си направите сами при положение, че всички разполагаме с доста време.

 

Необходими продукти:

яйца - 3
захар - 150 г кристална
прясно мляко - 200 мл
олио - 80 мл
суха мая - 1 пак от 7 г
брашно - 700 г може да поеме и повече
ванилия - 2
лимон - кората на един

 

Приготвяне:

Първо активирах маята с малко от затопленото предварително мляко с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно.

Разтворих захарта в топлото мляко, докато се стопят кристалчетата, и разбърках яйцата с лимоновата кора и ванилията, добавих половината олио.

Към пресятото брашното изсипах яйцата с ванилията, кората от лимон и олиото, млякото със захарта и активираната мая. Започнах с голямото разбиване с бъркалките за тесто на миксера, така се вкарва въздух в самия козунак и няма нужда да се бие по 100 пъти. Бъркате, докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка.

Продължаваме да добавяме малко по малко и останалото олио, като продължаваме омесването пак с помощта на миксера. Докато разбиваме, се виждат конци в тестото. Тестото трябва да е меко, но да не лепне на пипане.

Готовото тесто изсипвам на мазен плот и с мазни ръце го сгъвам няколко пъти. Слагам в купа и оставям да втаса, докато си удвои обема. Вадя го и пак го разстилам, мажа с олио и го нагъвам няколко пъти, пак го оставям да втаса.

След като е втасало втория път, е време да го оформите. Важно е да втаса 2 пъти - така става пухкав и мек.

Плете плитка или усуквате, въпрос на въображение.

 

Оставяте да втаса и мажете с яйце и поръсвате със захар (също става и само с навлажнена захар - въпросът е да залепне за козунака).

Изпечете козунака на 160-170 градуса за около час, но това зависи от дебелината.

Приготвянето е много лесно, но е по-дълго като технологичен процес, защото втасва 2 пъти и с печенето общо стават 3. От първият път се получи много сполучливо, а казват че правенето на козунаци е трудно.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft