Тези кюфтета със спанак и моцарела са истинско гастрономическо удоволствие, идеални за семейни вечери или празнични поводи.
Сочната смес от кайма, пресен спанак и ароматен чесън крие разтопена моцарела, създавайки неустоима комбинация от вкусове.
Тази рецепта е проста, но впечатляваща, идеална за тези, които искат да включат повече зеленчуци в ястията си, без да жертват удоволствието от храната. Ето какво ви е необходимо:
Пълнени кюфтета със спанак и моцарела
Продукти:
- 500 г кайма от говеждо месо (или смес от говеждо и свинско месо)
- 100 г пресен спанак, ситно нарязан
- 3 скилидки чесън, ситно смлени
- 60 г галета
- 50 г настърган пармезан
- 1 голямо яйце
- 1 чаена лъжичка сол
- ½ чаена лъжичка смлян черен пипер
- 1 чаена лъжичка италианска подправка (смес от риган, босилек и мащерка)
- 150 г моцарела, нарязана на кубчета от 1 см или сирене по избор
- 2 супени лъжици зехтин (за пържене)
Приготвяне:
1.
В голяма купа смесете смляното месо, ситно нарязания спанак, смления чесън, галетата, пармезана, яйцето, солта, черния пипер и италианските подправки.
Разбъркайте с ръце, докато съставките се смесят равномерно, като внимавате да не прекалите със сместа, за да останат кюфтетата меки и сочни.
Снимка: Pinterest
2. Пълнеж от моцарела
Вземете 1-2 супени лъжици от сместа и я сплескайте в дланта си. Поставете кубче моцарела в средата, след което внимателно увийте сместа около сиренето, оформяйки топка.
Снимка: Pinterest
Уверете се, че е напълно покрито, за да не изтече по време на готвене. Повторете процеса с останалата смес и моцарелата.
3. Пържене на кюфтетата
Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Поставете кюфтетата в тигана, като внимавате да не го препълните.
Пържете ги за 4-5 минути от едната страна, след което ги обърнете, за да се изпържат равномерно от всички страни, докато станат златистокафяви и добре сготвени.
Снимка: Pinterest
4. Сервиране
Прехвърлете топлите кюфтета в чиния за сервиране. Залейте с доматен сос или сервирайте върху спагети за пълноценно ястие. Добавете настърган пармезан и пресен босилек за допълнителен вкус.
Снимка: Pinterest
Съвети за професионален резултат
За да предотвратите изтичането на сиренето, уверете се, че кубчетата моцарела са напълно покрити със сместа. Преди пържене оставете кюфтетата да престоят в хладилник за 10-15 минути, за да запазят формата си.
Снимка: Pinterest
За по-здравословен вариант, печете ги във фурна на 200°C за около 18-20 минути, като ги обръщате веднъж за равномерно изпичане.
Тези кюфтета са чудесен избор за всеки повод – от бърза неделна вечеря до празнично угощение, носейки топлина и наслада на вашата трапеза.
Снимка: Pinterest