Най-здравословната запръжка - този начин на сгъстяване на ястията е по-здравословен, по-евтин и не води до дебелене
Важно е да се хидратирате и чрез храната - много храни съдържат висок процент вода. Затова е полезно да се ядат много пресни плодове и зеленчуци, но не забравяйте и топлите ястия, тип „манджи с лъжица“ , които ни сгряват и засищат едновременно.
Именно в готвените ястия често се крие калориен капан: класическата запръжка с брашно.
Добавя празни калории от мазнини и затруднява храносмилането. Храната със запръжка се усвоява по-бавно и може да причини усещане за тежест.
Пърженето в олио създава обвито в мазнини нишесте, което затруднява разграждането му. При по-чувствителни хора може да причини подуване на корема, дискомфорт или диария.

Снимка: Shutterstock
Здравословни зеленчукови и зърнени мазания
Вместо класическата запръжка, можете да вземете част от зеленчуците или бобените растения от ястието, което искате да сгъстите, да го пасирате и да го върнете в тенджерата. Този метод е подходящ за приготвяне на бобена яхния. Варени нишестени зеленчуци като картофи или моркови също могат да добавят гъстота, като ги настържете и добавите към ястието по време на готвене.
Зърнени храни като ориз, ечемик и просо, които отделят слуз, също са отлични за яхнии. Овесените ядки и триците, които се варят в ястието, също могат да послужат като сгъстител за ястието. В допълнение към желаната гъстота, овесените ядки и триците ще обогатят ястията и с полезни хранителни фибри.
Препоръката ни за сгъстяване на всяко ястие е варен грах, а ето колко е здравословен и как влияе на организма:
Може би сте мразели граха като дете, но може би майка ви е знаела повече за този малък зеленчук и ви е карала да го ядете. Грахът е богат на витамини, минерали и има високо съдържание на протеини и фибри.

Снимка: Shutterstock
Всъщност грахът съдържа почти всички необходими минерали и витамини. Може да се изненадате да научите, че една чаша грах има 8,5 грама протеин, което е повече от два пъти повече от протеина на една супена лъжица фъстъчено масло. Чаша сварен грах също така съдържа 9 грама фибри, което ви помага да се чувствате сити.
Той е отличен антиоксидант.
Освен че е богат на хранителни вещества, грахът е изключително богат на протеини, което го прави един от най-добрите растителни източници на протеин. Високите нива на протеин предлагат множество ползи. Протеинът помага за подобряване на мускулната сила и здравето на костите и играе важна роля за поддържането на здравословно тегло, като помага за контрол на апетита.
Грахът е богат и на фибри, което също помага за контролиране на апетита. Освен това, грахът е богат на фенолни съединения, които са естествени антиоксиданти, предпазващи организма от заболявания като рак и други възпалителни заболявания.
За здравето на сърцето и кръвоносните съдове
Има редица причини, поради които грахът може да помогне за поддържането на здравето на сърцето ви: една от тях е високото му съдържание на фибри. Доказано е, че храните, богати на фибри, подобряват нивата на серумните липиди, както и намаляват кръвното налягане и възпаленията. Минералното съдържание на граха, включително калий, магнезий и калций, също поддържа здравословно кръвно налягане. Освен това грахът съдържа витамин C, каротеноиди и флавоноли, които също подпомагат здравето на сърцето.
Отличен за храносмилането
Високото съдържание на фибри в граха е голямо предимство за здравето на храносмилателната система. Фибрите спомагат за растежа на здравословни бактерии в червата, което от своя страна помага за намаляване на разпространението на лоши бактерии.
Регулира нивата на кръвната захар
Поради високото ниво на протеини и фибри в граха, той може да играе важна роля в медиирането на гликемичния отговор на организма. Храните, богати на фибри, забавят усвояването на въглехидратите, което означава по-бавно и по-стабилно покачване на кръвната захар, а не внезапен скок.
Протеинът е важен за стабилизиране на нивата на кръвната захар, особено за хора с диабет тип 2. Грахът съдържа също витамини A, D, C и K, както и магнезий, за които е доказано, че са полезни за регулиране на кръвната захар и поддържане на здравословни нива на кръвната захар. В допълнение към поддържането на здравословни нива на кръвната захар, грахът има нисък гликемичен индекс.
Най-здравословата запръжка не съдържа брашно, не натоварва стомаха и не добавя празни калории. Тя сгъстява ястието по естествен път, подобрява вкуса и защитава здравето ви.














