Содената питка е ненадмината класика за Бъдни вечер. Много често обаче не става пухкава и мека, а по-скоро твърда и корава като камък.
Ето рецептата за Содена питка-душичка :
Содена питка-душичка
Продукти:
- 1/2 кг брашно
- 1 бакпулвер
- 2 ч.л. сода бикарбонат
- 150 гр. захар
- сол
- 400 мл газирана вода
- олио
Приготвяне:
В дълбока купа смесете брашното, содата за хляб и бакпулвера. Постепенно добавете газираната вода, захарта, солта и малко олио в купата.
Замесете тесто, което трябва да е полутвърдо. Оставете го да почине около половин час.
Поставете тестото в тава за печене, намазана с олио.
Надупчете питката с вилица, след което я печете в предварително загрята фурна на 200°C до златисто кафяво.
Готовата питка увийте в памучна кърпа, за да омекне още малко, преди да я поднесете.
Ако я приготвяте за Бъдни вечер, не забравяйте да пъхнете в тестото и паричка - за късмет!
Да ви е сладко!














