Най-пухкавите мекици БЕЗ МАЯ се правят по тази рецепта - нарастват 4 пъти в тигана! Тайната е в обработването на тестото:

вход през zajenata.bg
За Жената
Инциденти
Най-пухкавите мекици БЕЗ МАЯ се правят по тази рецепта - нарастват 4 пъти в тигана! Тайната е в обработването на тестото:
1900
Източник: blitz.bg
Снимков материал: YouTube
Най-пухкавите мекици БЕЗ МАЯ се правят по тази рецепта - нарастват 4 пъти в тигана! Тайната е в обработването на тестото:

Пригответе страхотни мекици за нула време, без мая, със съставки, които вече имате у дома.

Досега сме представили огромен брой рецепти за мекици, бухти и подобни, със или без мая, а сега опитайте най-новата, която заслужено беше обявена за една от най-добрите. И така - Най-пухкавите мекици без мая се правят по тази рецепта:

Най-пухкавите мекици без мая

Продукти:

  • 350 г универсално брашно
  • 1 пакетче бакпулвер (10 г)
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат (необходима за допълнителна мекота на тестото)
  • 225 мл студено мляко
  • 2 равни чаени лъжички сол или на вкус (6 г)
  • 12 мл олио за готвене и плюс олио за пържене

Приготвяне: 

Сложете брашното в дълбока купа, след което добавете бакпулвера, содата бикарбонат и солта.

Разбъркайте добре, за да разпределите равномерно всички съставки. След това използвайте лъжица, за да направите кладенче в средата.

Започнете постепенно да добавяте млякото, като бъркате непрекъснато с лъжица или шпатула.

лепкаво тесто

Снимка: YouTube

Може да ви се стори, че тестото е сухо и се нуждае от още малко мляко, но продължете да бъркате, докато започне да става компактно.

Някъде по средата на месене добавете олиото и продължете да месите на ръка.

Ще забележите, че тестото бързо ще стане компактно и дори леко лепкаво за ръцете ви. Покрийте го с кърпа и го оставете да почине на стайна температура за половин час.

тесто за мемкици

Снимка: YouTube

Въпреки че тестото не съдържа мая, то трябва да почине, за да стане еластично, и тогава е много по-лесно да се работи с него.

След като изтече времето, леко намажете ръцете си с мазнина и изсипете тестото върху работна повърхност.

Тестото трябва да се „сгъне“ за кратко, както обикновено се прави за приготвяне на бутер тесто.

прегъване тесто

Снимка: YouTube

сгъване тесто мекици

Снимка: YouTube

Използвайте ръцете си, за да го сплескате колкото е възможно повече, за да го разтегнете на дебела кора, след което го сгънете от двете страни, за да оформите правоъгълник.

прегъване тесто

Снимка: YouTube

Продължете да го разтягате с ръце, свити в „юмруци“. След това го сгънете отново, за да образувате квадрат.

Навийте го на руло и го увийте в прозрачно стреч фолио.

тесто във фолио

Снимка: YouTube

Покрийте и оставете да престои на стайна температура за 4-5 часа или приберете в хладилник и използвайте на следващия ден. Така или иначе, резултатите са фантастични.

тесто върху брашно

Снимка: YouTube

След като изтече времето, обърнете тестото върху леко набрашнена работна повърхност и внимателно го разтегнете, за да се оформи продълговата, широка кора с дебелина около 0,5 см.

Нарежете я на ленти с ширина 2,5-3 см.

тесто за мекици

Снимка: YouTube

ленти от тесто

Снимка: YouTube

Потопете шишче в студена вода и го прокарайте по дължина през средата на всяка лента, притискайки.

оформяне мекици

Снимка: YouTube

След това поставете две ленти една върху друга (с маркираните страни една към друга), след което ги притиснете по средата с клечката.

Те ще се залепят заедно, така че хванете двата края и ги разтегнете още малко.

Пържете ги в дълбоко загрято олио до умерена температура (180-195 градуса).

ленти от тесто

Снимка: YouTube

пържене мекици

Снимка: YouTube

Имайте предвид, че приготвените по този начин мекици ще увеличат размера си до 4 пъти.

продълговати мекици

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft