Никой не отказва тези Бабини пирожки със сирене ! Топли-топли, още не съм ги извадила от тигана, и ги нападаме цяла армия прегладнели деца и родители! Интересното при тях е, че се различават от останалите рецепти по втасването на тестото.
Не са от онези „5-минутни“ рецепти, но няма и нищо сложно, а готовите пирожки са вкусни и ухаят неустоимо. Ето какво ви е необходимо:
Бабини пирожки със сирене
Продукти (измерени с чаша от 200 мл):
- 6,5 чаши брашно (около 650 г)
- 2 супени лъжици гъсто кисело мляко или заквасена сметана (40 г)
- по 1 чаена лъжичка сол и захар
- 1 пакетче мая (10 г)
- 2 чаши топла вода (400 мл)
Приготвяне:
1.
снимка: YouTube
2. Покрийте и оставете да втаса на топло място за 30 минути. Омесете го, след което го оставете да втаса отново за 30 минути. Когато месите, потапяйте пръстите си във вода, за да не залепне.
3. Оставете да втаса за трети път за 30 минути. След третото месене го омесете леко върху работна повърхност, поръсете го с малко брашно и го разделете на 22 топки. Покрийте ги и ги оставете да починат 15 минути.
снимка: YouTube
4. С пръсти разточете топката на кора с размерите на средна чиния (без точилка). Сложете плънка (фино сирене или кашкавал или нещо по ваш вкус) в единия край, след което сгънете пирожката както е показано долу.
снимка: YouTube
5. Оставете приготвените пирожки, покрити, да починат 15 минути, докато олиото се загрее.
снимка: YouTube
6. Пържете ги в умерено загрято олио, докато придобият приятен златист цвят.
снимка: YouTube
Да ви е сладко!
снимка: YouTube