Нарушава здравето на червата: Една диета трябва да се избягва, мислим, че е здравословна, но сериозно грешим

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Нарушава здравето на червата: Една диета трябва да се избягва, мислим, че е здравословна, но сериозно грешим
158
Снимков материал: pixabay.com
Нарушава здравето на червата: Една диета трябва да се избягва, мислим, че е здравословна, но сериозно грешим

Точната причина за възпалителното заболяване на червата все още не е известна, но много учени смятат, че както генетиката, така и околната среда могат да повлияят на развитието му. В момента няма лечение, но леченията могат да помогнат за намаляване на симптомите и подобряване на качеството на живот.

В допълнение към медицинските терапии, учените изследват как начинът на живот, включително диетата, може да повлияе на тежестта на възпалителните заболявания на червата (IBD).

В ново проучване, публикувано в списание Nutrients , учените са изследвали 90 души с IBD, за да определят дали диетата им е свързана с активността на заболяването.

ВЗЧ е автоимунно заболяване, което включва болестта на Крон и улцерозен колит. И двете заболявания са хронични и могат да причинят влошаване на симптомите. Болестта на Крон може да засегне всяка част от храносмилателния тракт, особено тънките и дебелите черва. Възпалението може да причини симптоми като коремна болка, диария, умора и загуба на тегло. Улцерозният колит засяга дебелото черво и ректума и често причинява язви, кървене, диария и коремна болка .

За да изследват как диетата влияе върху тежестта на възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ), изследователите са изследвали 90 участници с ВЧЗ – 46 са имали болест на Крон, а 44 са имали улцерозен колит. Около 36% от участниците са били в ремисия, 22% са имали леко заболяване, 31% са имали умерено заболяване и 11% са имали тежко заболяване. Част от проучването е включвало определяне на тежестта на симптомите на ВЧЗ при участниците. За болестта на Крон изследователите са използвали Индекса на активност на болестта на Крон (CDAI), а за улцерозен колит - Парциалния Майски резултат.

Участниците преминаха през три интервюта, в които предоставиха информация за това, което са яли през последните 24 часа. Те също така попълниха въпросници за честотата на консумация на храна. Тази информация беше използвана за определяне на Диетичния възпалителен индекс (DII) на всеки човек, който измерва колко силно приемът на храна насърчава или намалява възпалението. Освен това участниците трябваше да предоставят кръвни проби за анализ на цитокиновите маркери на възпалението, свързано с IBD.

Според фондацията „Крон и колит“ , храни като червено месо и преработени храни могат да причинят възпаление, докато храни като плодове и зеленчуци или храни, богати на омега-3 мастни киселини, са по-склонни да намалят възпалението.

Провъзпалителни диети, свързани с влошаване на симптомите на IBD
Когато изследователите сравняват резултатите от DII сред участниците, те не откриват значителна разлика между хора с болест на Crohn и тези с улцерозен колит. Те обаче откриват силна връзка с тежестта на заболяването. Участниците, чиито IBD са били леки или в ремисия, са имали тенденция да имат по-високи противовъзпалителни DII резултати, което предполага, че диетата им е включвала повече храни, за които е известно, че намаляват възпалението. За разлика от тях, участниците с умерени до тежки симптоми са имали по-високи провъзпалителни резултати. Тази тенденция се запазва дори след коригиране за фактори като възраст, навици за тютюнопушене и вид лечение.

Хората на противовъзпалителни диети са били около три пъти по-склонни да имат по-тежки симптоми на възпалителни заболявания на червата (IBD). Учените не са открили връзка между резултатите от DII и нивата на цитокини в кръвта, което според тях може да се дължи на малкия размер на проучването.

Като цяло, проучването подчертава значението на противовъзпалителната диета при IBD. Въпреки че са необходими повече изследвания, резултатите са окуражаващи за хората, които се опитват да управляват симптомите на IBD чрез хранителни избори.

„Това проучване потвърждава това, което наблюдаваме от известно време. То е още едно доказателство, че диетата може да играе реална роля в начина, по който се проявява болестта“, каза пред Medical News Today д-р Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Калифорнийския университет .

Той отбеляза, че противовъзпалителните храни  могат директно да допринесат за влошаване на IBD. „Тези храни могат да нарушат чревния микробиом, да отслабят чревната бариера и да насърчат възпалението в тялото. За човек с IBD това допълнително възпаление може да направи симптомите по-склонни към влошаване или по-интензивни.“

Когато говори за това какво могат да направят хората, за да намалят риска си, Дасгупта препоръчва да се съсредоточат върху противовъзпалителна диета. „Обикновено препоръчвам средиземноморски подход. Повече плодове, зеленчуци, постни протеини като риба, пълнозърнести храни, ако се понасят добре, и по-малко преработени и сладки храни.“

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft