Рудолф Бройс е австрийски натуропат и защитник на алтернативното лечение на рака. Той популяризира своите проучвания в редица книги, които и до днес са ценени от привържениците на алтернативната медицина.
Градинският чай се смята за свещено растение и едно от най-лековитите растения от нашия край, а чаят от него се използва за храносмилане, подобряване на женското здраве, за концентрация, за предотвратяване на настинки и лечение на анемия.
Градинският чай , салвия или Salvia officinalis е растение, чието име означава „спасявам“.
Защо е полезен градинският чай?
- Укрепва имунитета - богат на антиоксиданти, флавоноиди и етерични масла.
- Срещу възпаление на гърлото и венците - често се използва за гаргара при настинки, ангина или възпаление в устата.
- Подобрява храносмилането - успокоява стомаха, намалява газове и спазми.
- Регулира изпотяването - той е естествен „антиперспирант“ отвътре, така че помага при прекомерно изпотяване.
- Подкрепа за женското здраве - облекчава симптомите на ПМС и менопауза (горещи вълни, изпотяване, нервност).
- Подпомага концентрацията и паметта - традиционно се използва за укрепване на мозъка и нервите.
Този чай обаче не се препоръчва в големи количества (повече от 2-3 чаши на ден) и за продължителен период от време, тъй като салвията съдържа туйон - вещество, което може да бъде вредно в прекомерни дози. Бременните и кърмещите жени трябва да го избягват.
Снимка: Shutterstock
Как правилно да приготвим чай от градински чай според Бройс?
Рудолф Бройс, известен с метода си на „Тотална терапия“ (гладуване и билкови чайове като начин за лечение на рак и сериозни заболявания), смятал градинския чай за най-важния чай.
Ето какво каза и препоръча той за чая от градински чай: „Градинският чай е краля на чайовете.“
Той препоръчвал градински чай да се пие ежедневно, но не повече от 3 седмици непрекъснато, тъй като в по-големи количества може да увреди черния дроб поради туйона.
Той вярвал, че чаят от градински чай помага при почти всички болести - особено заболявания на гърлото, венците, стомаха, червата, бъбреците и кръвообращението.
Той съветваше да се прави чай от градински чай за гаргара и изплакване на устата при възпаления, афти и зъбобол.
В неговата терапия градинският чай е бил основата, а други чайове (напр. коприва, невен, жълт кантарион) са били добавяни в зависимост от проблема.
Снимка: Shutterstock
Метод на приготвяне според Бройс:
1 чаена лъжичка градински чай се залива с вряла вода, вари се кратко време (не повече от 3 минути), след което се оставя да престои 10 минути и се прецежда.
Правила на Бройс
Чайовете се пият на малки глътки през деня, никога насила и в големи количества. Пият се предимно неподсладени.