Печените зелеви сарми в сос са класическо ястие, което се сервира по специални поводи от векове.
Това вкусно и засищащо ястие се състои от кайма и ориз, увити в зелеви листа и задушени в доматен сос.
Има много варианти на тази рецепта, но ние ви представяме един, който е едновременно лесен за изпълнение и много, много вкусен като краен резултат.
Печени зелеви сарми в сос
Продукти:
- 2 глави зеле
- 1 кг кайма
- 3 чаши сварен ориз
- 1 яйце
- 1 ч.л. сушен чесън
- 1 супена лъжица магданоз
- 2 резена нарязан лук
- 30 г доматено пюре
- 30 г консервирани белени домати
- сол, черен пипер на вкус
Приготвяне:
Сложете главите зеле в тенджера с вряща вода и обелете листата един по един.
Отрежете дебелата част в края на листата с остър нож.
Смесете всички съставки, с изключение на доматеното пюре и обелените домати.
След това напълнете зелевите листа с този пълнеж и ги увийте на рулца.
Поставете ги с "шева" надолу върху дъното на тавата за печене, върху слой доматен сос.
Снимка: Pinterest
Покрийте сармите със слой белени домати и печете, покрити, на 190°C за около 75 минути.
След това намалете температурата на 160°C и печете още 90 минути.
Снимка: Pinterest
Съвети:
Можете да приготвите сармите и с кисело зеле.
Можете също да добавите ориз, гъби, яйце или наденица към пълнежа.
Можете да овкусите соса с различни билки и подправки, като майорана, дафинови листа, черен пипер или червен пипер.
Сармичките се сервират топли с ориз, картофи или хляб.