Невероятна рецепта за Ягодова торта

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Невероятна рецепта за Ягодова торта
21445
Невероятна рецепта за Ягодова торта

Преди две седмици холандският специалист на сладкишите Рудолф ван Веен от телевизионното предаване "Пекарната на Рудолф" беше в София, за готви на живо за българските си почитатели. Тогава той направи ягодова торта, а преди да си тръгне, остави още една рецепта за торта с ягоди и крем, но не същата.

С това изкушение може да зарадвате десет човека, но е необходимо да се въоръжите с спокойствие, защото отнема цели четири часа.

Ето какво е необходимо:

За целувчените блатове:

2 белтъка
75 г захар

За пандишпановите блатове:

50 г масло
4 белтъка
5 жълтъка
100 г захар
100 г брашно

За крема:

500 мл сладкарска сметана
70 г захар

За меренгето:

60 мл вода
150 г захар
3 белтъка

Допълнително:

ягодов ликьор
4 с.л. сладко от ягоди
100 г бял шоколад
1 кг пресни ягоди

Начин на приготвяне:

За целувчените блатове разбийте белтъците в чиста, суха купа на пяна. Добавете захарта на струйка и продължете разбиването до получаването на твърда пяна. Прехвърлете сместа в пош с равен накрайник.

Очертайте два кръга с диаметър 20 см върху голямо парче хартия за печене. Обърнете хартията наобратно и постелете голяма плоска тава с нея. Шприцовайте белтъчна пяна във формата на спирала, отвътре навън. Изсушете блатовете на 80 градуса за около 3 часа. Най-добре е да ги приготвите предишната вечер, като след втория час изключите фурната и ги оставите да се сушат цяла нощ.

За пандишпановите блатове разбийте белтъците с половината захар с помощта на миксер, до получаването на пяна. Жълтъците разбийте с останалата захар в купа, на водна баня, с помощта на тел. Щом сместа се загрее, дръпнете я от огъня и продължете да разбивате докато тя изсветлее. Добавете разбитите белтъци към жълтъците, на порции, като разбърквате след всяка с помощта на шпатула. Добавете брашното и по-отрано разтопете масло. Разбъркайте.

Намаслете дъното и стените на две форми с пружини с диаметър 20 см. На дъното на всяка поставете изрязан кръг от хартия за печене. разпределете сместа във формите и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.

Разбийте сметаната със захарта до твърдост и я поставете в хладилник. Почисете ягодите и ги нарежете на половинки или четвъртинки. Нарежете белия шоколад и го разтопете на водна баня.

За меренгето сварете захарен сироп с температура 121 градуса. Разбийте белтъците на пяна с помощта на миксер и без да спирате, налейте захарния сироп на струйка. Разбивайте сместа на висока скорост, до получаването на твърда пяна. Прехвърлете сместа в пош с равен накрайник.

Поставете единия пандишпанов блат върху поднос за торта. Поръсете с 2-3 с.л. ягодов ликьор /бренди или портокалов ликьор/, разнесете го с четка. Намажете блата с 2 с.л. сладко от ягоди. Подредете половината пресни ягоди. Върху тях нанесете 1/3 от битата сметана и я разстелете с помощта на палетен нож. Намажете единия целувчен блат с тънък слой разтопен бял шоколад и го поставете с тази страна върху сметаната. ПРитиснете и намажете и горната му страна с бял шоколад.

Поставете втория пандишпанов блат, напръскайте го с ликьор, намажете го със сладко, сложете пресни ягоди, а върху тях сметана. Намажете втория целувчен блат с бял шоколад от едната страна и с нея го поставете на сметаната. Намажете с бял шоколад блата и отгоре. Сложете останалата сметана и я загладете на тънък слой върхи и отстрани на тортата, с помощта на палетен нож. Шприцовайте белтъчна пяна първо отстрани на тортата, като правите зигзаобразни движения нагоре-надолу. Шприцовайте розички върху тортата. В самия център на тортата поставете няколко резена ягоди, а най-отгоре една цяла. С помощта на газова горелка променете цвета на белтъчната пяна до златистокафяв.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft